Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Sommarstängt på förlossningen i Karlskoga

Avdelning Q på Karlskoga lasarett stänger i sommar, trots stora protester.

Annons:

Avdelningen omfattar förlossning, BB och gynekologi och personalen gick i taket när förslaget om stängning lades fram, rapporterar lokala medier.  Även lokalbefolkningen oroas över planerna. Under tisdagen lämnades en protestlista med 4 300 namnunderskrifter till regionledningen med krav på att förlossningen skulle hålla öppet i sommar.

Men det har inte ruckat vare sig landstingsledningen eller sjukhusledningen i beslutet om att hålla stängt i nio veckor, för att klara länets semesterbemanning under sommaren. I stället stärks avdelningen på Universitetssjukhuset Örebro.

Facket är inte överens med arbetsgivaren och därför återstår förhandlingar.

– Det görs i två steg och blir man inte enig då ligger ledningens förslag fast och det handlar om att genomföra en samverkan mellan klinikerna, säger Jan Olsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län till Nya Wermlandstidningen.

Personalen kommer att få pendla till BB i Örebro.

Kommentarer

 • Dr 2016-03-07 15:12:01

  Poängen är väl inte hur långt det är att åka. Det som är så tydligt i hela landet är att när Centralsjukhuset (CS) efterlyser samverkan med mindre sjukhus (MS), så innebär det oftast ensidig sådan. En ekvation som oftast lyder: Avståndet från MS till CS = X km Avståndet från CS till MS = jordens omkrets minus X km. Det är alltså mkt närmare åt ett håll än åt det andra. Fulkständigt logiskt altså!

 • sara 2016-03-04 19:07:59

  Ja det är inte så långt från Karlskoga till Örebro, men det är inte bara karlskoga bor sol åker dit utan andra långväga mammor. Jag har knappt hunnit in till Karlskoga som ligger närmast. Jag undrar nu vad jag kan göra för att förbereda mig för en förlossning i bilen för det blir det garanterat om jag får en likadan förlossning som tidigare gånger. Säkert ännu snabbare om man ska tro barnmorskorna.

 • Västerbottning 2016-03-04 15:25:59

  Hur lång tid tror ni det tar från Tärnaby till förlossningen på Lycksele lasarett? 24 mil enkel väg, med snö från november-april......

 • Örebroare 2016-03-04 15:02:07

  Och under tiden sitter hela Norrbotten och skrattar åt sörlänningarna som verkar dö om de har längre än 20 minuter till sjukhuset.

 • Strukturen 2016-03-04 14:33:54

  Det är nästan en timme från Norrtälje till Danderyd och trafiksituationen är nog värre i norra Stockholm än i Örebrotrakten. Men det är väl patientsäkerheten som är det intressanta precis som Örebroare påpekar och som jag syftade till tidigare.

 • Örebroare 2016-03-04 08:14:02

  Tillägg: Även jag har pendlat denna utmärkta väg i två år. Helt rätt så saknas vettiga alternativ den dan det är helt stopp. Men å andra sidan är Pendlares åsikt om att det "ofta" är stopp på vägen en väldigt subjektiv upplevelse. Under de två år som jag pendlat så har jag inte fastnat en enda gång.

 • Örebroare 2016-03-04 08:11:23

  Att Karlskoga har ett BB är i sig anmärkningsvärt. 40 minuter till Örebro gäller från bortre kanten av denna avlånga stad, 10-15 minuter kortare för många av invånarna. Om något inträffar under födseln så finns inte rätt läkarkompetens på plats. Istället så ska Örebros jourläkare slänga sig i en ambulans med motsvarande inställelsetid. Många är väldigt nöjda med Karlskoga BB eftersom trycket där är lägre så man får stanna längre och fadern lika så. Men med motsvarande kapacitetshöjning i Örebro får man denna vinst samtidigt som alla barn får födas nära specialistläkare.

 • Pendlare 2016-03-03 15:12:36

  Det tar 40-45 minuter att köra bil till USÖ, speciellt med tanke på trafiksituationen inne i stan. Och så länge ingen trafikolycka hänt över Kilsbergen som gör att man fastnar i bilkö i någon timme eller så naturligtvis. Det vanskliga med körsträckan Karlskoga-Örebro är att det över Kilsbergen bara finns en framkomlig, stor väg och blockeras den får de gravida väl snällt föda vid vägkanten. Ambulanskostnadera kan nog öka framöver då många gravida antagligen känner oro för just detta, och att det då iaf är tryggare att ha med sig vårdpersonal på vägen. Jag pendlar mellan Karlskoga och Örebro dagligen och ser att sträckan drabbas av stopp och problem ofta, trots 2/1-väg. Det är med andra ord en god idé att göra E18 som motorväg hela sträckan om BB i Karlskoga ska läggas ned. Och vad kostar inte det?

 • Strukturen 2016-03-03 13:37:26

  Frågan är väl varför man öht har ett BB i Karlskoga. Med tanke på proteststormen kring BB-Sophia är det ganska lustigt att man här går åt andra hållet. Det är 35 minuter att köra till Örebro...

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier