Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Norrlandstingen vill ha digital ST-handledning

Föreskrifterna är föråldrade och behöver uppdateras, skriver företrädare för fyra landsting till Socialstyrelsen.

Annons:

Landstingen i norra Sverige använder sedan flera år tillbaka modern distansteknik inom både utbildning och vård. Arbetssättet är både vardagligt och självklart samt innebär stora fördelar för såväl patienter som kompetensförsörjning, skriver företrädare för landstingen i ett brev adresserat till Socialstyrelsen.

Landstingsföreträdarna ser dock ett problem när det kommer till handledning av ST-läkare. Där är Socialstyrelsens föreskrifter nämligen inte utformade för ”nutida tekniska möjligheter” utan förutsätter att handledaren är fysiskt närvarande.

”Det är möjligt för handledare att vara digitalt närvarande i de moment som ingår i handledarrollen”, skriver Norrlandstingen men understryker samtidigt att en förändrad föreskrift givetvis bör ställa krav på tydliga strukturer och fortlöpande stöd till ST-läkaren.

Digital ST-handledning ska ha diskuterats i det nationella ST-rådet i december i fjol och Norrlandstingen vill nu att Socialstyrelsen tar ställning i frågan.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler