Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Den kompletterande anmälan innehåller totalt 78 delar, på bilden Aula Medica, Karolinska institutet.

Den kompletterande anmälan innehåller totalt 78 delar, på bilden Aula Medica, Karolinska institutet. Bild: Rikard Berglund

Visselblåsarna kompletterar sin anmälan mot Macchiarini

De fyra läkarna fortsätter att rada upp forskningsmässiga tveksamheter och pekar ut ansvariga vid KI och KS.

Annons:

Visselblåsarna Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson kompletterade i torsdags sin anmälan till Karolinska institutet, KI, mot Paolo Macchiarinis forskning.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat anser de fyra visselblåsande läkarna att deras ursprungliga anmälan mer än väl innehöll bevis för att den världskände kirurgen på olika sätt fuskat med hur hans forskning utförts och presenterats. Att läkarna nu kontaktats av det tidigare rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke med frågan om de har mer bevis rörande forskningsfusk beskriver de som ”absurt” med tanke på att han var en av dem som friade Paolo Macchiarini från fuskmisstankar i augusti 2015.

Den tidigare anmälan innehöll sju artiklar, något läkarna förklarar med att de helt enkelt inte hade tid att gå igenom fler av Paolo Macchiarinis publikationer. Nu har de gjort det och tar, trots resonemanget ovan, upp ytterligare exempel på vad de anser är forskningsfusk.

Exempelvis:

Experiment med operationer av syntetiska luftstrupar på råttor utförda 2012/2013 ska ha beskrivits som lyckade i en artikel i Nature Protocol. Men i själva verket ska operationerna, som utfördes av en av de anmälande läkarna, ha lett till kroniska inflammationer och infektioner, vilket i förlängningen lett till att den syntetiska luftstrupen täpptes till. Detta ska ha rapporterats till Macchiarinis forskningsgrupp och enligt anmälarna ska läkaren sedan ha plockats bort från projektet.

En läkare vid Karolinska universitetssjukhuset ska skriftligen ha intygat att hen i samband med en bronkoskopi genomfört en biopsi på den första patienten med syntetisk luftstrupe. Men läkaren finns inte omnämnd i patientens journalanteckningar i anslutning till ingreppet och biopsin finns inte heller registerad hos patologen, enligt anmälarna.

Visselblåsarna skriver att det däremot ska ha tagits biopsier från den första syntetiska luftstrupen alldeles före det att den tranplanterades in. De biopsierna ska, enligt kompletteringen, ha visat att inget utvecklad cellager och inga cellkomponenter kunde detekteras. Något som, enligt läkarna, visar att patienten fick en ”naken” plastluftstrupe och vilket inte kunde resultera i annat än en kronisk infektion och en dödsdom.

Enligt kompletteringen anser anmälarna att Paolo Macchiarinis överordnade och facilitatorer, samt Karolinska institutets etiska kommitté, bör skiljas från sina positioner. De anser också att de sju granskade artiklarna omedelbart bör dras tillbaka från den medicinska litteraturen utan att behöva gå igenom en ny utredning.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt
Här är listan över alla utredningar

Kommentarer

 • Sven Román 2016-03-10 11:23:33

  Nja, Mimer, Lambertz har väl haft rykte om sig tidigare att vara oförvitlig, men han hoppade ju fullständigt i galen tunna vad gäller Quickaffären och har därefter intagit en mycket sorglig skepnad som landets ihärdigaste rättshaverist. Det är direkt plågsamt att se honom fortsätta förfäkta att domstolarna inte gjorde något som helst fel när de fällde Quick/Bergwall. Däremot har du nog helt rätt vad gäller Nina Rehnqvist.

 • Mimer 2016-03-10 11:17:12

  Ber att få påpeka att landets främste jurist, justitierådet Lambertz sitter i etikrådet som friade Macchiarini från oredlighetsanklagelserna. Värt att betänka, då Lambertz ju brukar kunna bringa reda i saker och ting som drabbar den mindre bildade allmänheten i form av "förvillelser". Professor Nina Rehnqvist är en annan ledamot, vars vandel svårligen låter sig ifrågasättas. Finns det flera "sanningar" i detta trista ärende?

 • Förfärad 2016-03-10 09:22:47

  Det Namnlös nedan beskriver är helt förfärligt, även om det så bara är 50% sant. Jag är på Karolinska och kan inte tänka mig att fortsätta i en miljö som präglas av det som också framkommer av undertecknad kirurg KS. Jag uppmanar 'Namnlös' att uppsöka en journalist. De kan skydda individen och har till uppgift att granska myndigheter och samhället. Avgrunden känns bottenlös just nu!

 • Anonym fegis 2016-03-09 13:40:54

  Problemet är inte en brist på rutiner, riktlinjer, etiska råd etc etc. Man har ju rundat de som finns. Problemet är snarare som Mexiko - lagar utan fungerade polis. Resultatet är också detsamma med karteller som härjar fritt.

 • Fundrarn 2016-03-09 12:58:30

  För kommande fall - inför korrekt och befintlig internationell lagstiftning med tillhöriga kvalitetssäkringssystem och myndighetsfunktioner kring prekliniska och kliniska försök, samt rigorösa system runt tillverkningen av materielen. Vi talar om bokstavskombinationerna GLP, GCP och GMP och de fungerar mycket väl för t.ex. läkemedelsindustrin. Det är märkligt att se hur stora frizoner som fortfarande finns för operationer av strupar där allt tydligen är möjligt tills visselbåsare och massmedia reagerar tillräckligt starkt. Det är ett stort samhällsproblem att det är så här.

 • Preklin KI 2016-03-09 12:23:58

  Det blir mycket spekulerande runt detta - det bästa vore ju om någon i gruppen kunde förklara vad som hänt och hur man resonerat.. Som jag uppfattat det så hade de fyra läkarna inte information angående uppföljningen vid tiden för publikation (och att när de började misstänka att informationen i artiklarna inte stämde med journalerna började gräva i detta). Grinnemo har f.ö. fått sitt namn borttaget från Lancet-artikeln enl DM idag). Men visst är det hedervärt att man slagit larm - ännu mer så om artiklar som man själv är medförfattare på.

 • Sven Román 2016-03-08 23:02:04

  kirurg KS: Ok, vi har uppenbarligen olika uppfattningar. För mig är en person som agerat moraliskt klandervärt men ändrar sig och gör en riktigt god gärning en hjälte. För att upprepa analogin med Oskar Schindler: han var nazist och anställde judar för att få billig arbetskraft och bli stenrik, då agerade han helt skrupelfritt, men i slutet av kriget handlade han gott när han spenderade hela sin förmögenhet på att rädda över 1200 judar. I mina ögon en hjälte.

 • Sven Román 2016-03-08 22:43:10

  Namnlös, det var en mycket otäck historia du berättade om, och jag befarar att du kan ha helt rätt i det du skriver. Jag vet att det du beskriver förekommit och förekommer, och inte bara på KS. Finns det inget annat sätt du kan nå ut med det du larmade om? Kan du inte skriva en bok? Del vore bra av tre skäl: de missförhållanden du talar om uppmärksammas, den repressiva kulturen beskrivs och du själv kan få upprättelse. Jag har dock full förståelse för om du vill lägga detta bakom dig och slippa "riva upp såren". Det är oerhört nedbrytande att bli bespottad. Ibland leder det till självmord.

 • kirurg KS 2016-03-08 22:33:02

  till samtliga inlägg nedan, speciellt namnlös. Håller med om kulturen i samtliga svenska sjukhus som bedrivs med utpressning och svartlistning av personer som kommer med fakta om missförhållanden. Men det är helt annan sak när folk självmant ställer upp på forskning och skriver på en "consent form" som krävs som co.author till publikationer. De kunde ha sagt att de inte tror på teorin, inte håller med formulering till slutsats, fan vet jag, sagt att de inte har tid att vara delaktig i studien/publikationen och dragit sig ur. Men nej, de ville ha meriten de också… Om ni inte håller med och kallar dessa personer för hjältar så lever ni lalla-land.

 • Namnlös 2016-03-08 21:40:53

  Innan man kan larma måste man ha fast mark under sina fötter genom att ha sett med egna ögon, gjort analyser av processer, dokumenterat konkreta händelser och skeende annars händer inget mer än att man själv blir kallad konspriationsteoretiker och foliehatt. ---- Det är inte "medlöperi" att inte fly omedelbart och det är inte heller ett misslyckade att inte bli trodd direkt. --- Rykten om konflikter låter logiskt. Är väl sannolikt att dessa fyra först prövat att ta problemet kollegor emellan, med Macchiarini. Man kan väl anta att de inte ville att KS namn skulle smutsas och att de kan ha försökt hantera det diskret. ---- Jag har larmat inom Karolinska för några år sedan om avsevärt värre patientskador, både i mängd och allvarligthet och antal dödsfall, än i Macchiarini fallet. Jag hade 100% vattentäta bevis. Massor av människor visste att problemen fanns. Ingen vågade stötta mig öppet och jag tog inte emot stöd. Jag lät inte ens kollegor att vara mina vänner på Facebook för att de inte skulle skadas. Jag larmade internt för att KS anseende inte skulle skadas och för att allmänheten inte skulle oroas. För det fick jag betala dyrt - man förstörde mitt yrkesmässiga och personliga anseende, svartlistade mig i hela landet och attackerade min familj. För att larma krävs att man vet vad man talar om och att man tar det i flera steg.

 • Sven Román 2016-03-08 20:12:10

  Kirurg KS, det har inte gått mig förbi att de tre av anmälarna de första åren ingick i teamet runt Macchiarini. Det framgick av Bosse Lindquists dokumentär, om inte annat. Men hur mycket ska de lastas för det? När Macchiarini anställdes hade det ju redan sanktionerats från högsta ort, dvs av KI och KUS. Dessa tre läkare var mig veterligt inte inblandade i anställningen av Macchiarini. Under resans gång började de tvivla på "stjärnkirurgen", vilket naturligtvis ledde till en schism. Men vad har det med saken att göra? För det de gjorde sedan, att anmäla den upphöjde kirurgen som hyllades av cheferna på KI och KUS, var både modigt och rakryggat. De förstod att det skulle äventyra karriärer och ställning. Därför bör de prisas, av samma skäl som till exempel Oscar Schindler hyllas idag för att han räddade tusentals judar. Han agerade inte heller särskilt ädelt initialt.

 • kirurg KS 2016-03-08 19:40:33

  intressant hur du (Sven Roman) resonerar utan ta all fakta i åtagandet. Samtliga "visselblåsare" (förutom BL) var medförfattare, fynden de talar om var kända redan 2012 men de anmälde inte först 2014! Undrar varför? Det går en del rykten om relationen mellan dessa anmälare och Macchiaini innan anmälan, undrar hur mycket av det är sant… men låt oss ge dem en pris eftersom de är så rakryggade...

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-03-08 17:50:26

  Dessa visselblåsande läkare ska prisas. Finns det inte någon med kapital som kan instifta ett visselblåsarpris? Då borde Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson få detta tillsammans med journalisten Bosse Lindquist. Intressant att de alltså inte hade valt ut de artiklar som de kunde finna fel i, utan att de hade granskat sju artiklar och funnit oredlighet i samtliga. Jag tror knappast någon längre är förvånad över att det fanns ännu fler fel när ytterligare artiklar granskats, för idag står det ju klart att Macchiarini är en tvättäkta mytoman. Jag delar anmälarnas åsikt om de personer som bör skiljas från sina uppdrag. Tänk om KI och KS och de ansvariga för en gångs skull kan ta anmälarnas ord och förslag på allvar.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier