Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Karl-Henrik Grinnemo.

Karl-Henrik Grinnemo. Bild: Karl-Henrik Grinnemo.

Lancet tar bort visselblåsare från Macchiarini-artikel

Tidskriften har efter Karl-Henrik Grinnemos begäran tagit bort hans namn – och öppnar upp för samma möjlighet för andra medförfattare.

Annons:

– Jag är oerhört tacksam över att de äntligen gör det. Det har varit en lång resa och jag har begärt det sedan länge, säger Karl-Henrik Grinnemo till Dagens Medicin.

Ett av de visselblåsande läkarnas mål har varit att Karolinska institutet ska begära att hela artikeln om Paolo Macchiarinis första operation i Sverige av en syntetisk luftstrupe ska dras tillbaka. När det inte skedde mejlade Karl-Henrik Grinnemo Lancet i oktober 2015 och bad den ansedda tidskriften att åtminstone stryka hans namn.

Först hände ingenting, men den 3 mars meddelade Lancets Department of Error att Karl­-Henrik Grinnemos namn inte längre kommer att vara med i webbversionen av artikeln.

– Det är extraordinärt att de tar bort namn på det här sättet. Nu erbjuder de även andra författare att ta bort sina namn, och nu kommer nog fler att göra det.

Lancet har inte meddelat Karl-Henrik Grinnemo om att hans namn strukits utan han upptäckte det själv via sajten The Scientist.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler