Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi under en presskonferens den 9 mars 2016 i Stockholm.

Regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson tillsammans med civilminister Ardalan Shekarabi under en presskonferens den 9 mars 2016 i Stockholm. Bild: Simon Hastegård / Bildbyrån

Sex regioner i utredarnas skiss

Sex regioner i stället för 21 ska ansvara för framtidens sjukvård. Det är förslaget i regionutredarnas första skiss. 

Annons:

Regionkommitténs kartbild för ny regionindelning

1. Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland
2. Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Uppsala, Västmanland, Örebro
3. Östergötland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg
4. Gotland, Stockholm
5. Halland, Värmland, Västra Götaland
6. Blekinge, Skåne

När regeringens regionutredare Barbro Holmberg och Kent Johansson presenterade sin kartskiss var det ett förslag som innebär en kraftig nedbantning från dagens 21 regioner och landsting. De har utgått ifrån att skapa regioner som ska vara jämnstarka och ekonomiskt bärkraftiga och klara av såväl sjukvård som regional utveckling och arbetsmarknadsutveckling. En kompromiss som utredarna medger inte har varit helt lätt.

– Det är många målkonflikter inbyggda i detta. Tittar man bara på sjukvården så faller indelningen ut på ett sätt, tittar man bara på regional utveckling eller arbetsmarknad så faller det ut på ett annat sätt. Vår uppgift är att se till helheten och skapa en indelning som gör det möjligt för hela Sverige att utvecklas, sade Barbro Holmberg när kartskissen presenterades på en pressträff i Stockholm.

De sex regionerna ska var och en klara av att bedriva regionsjukvård. De får varsitt universitetssjukhus förutom den mellansvenska regionen som får två universitetssjukhus i Uppsala och Örebro.

Skissen följer till stor del hur dagens sjukvårdsregioner ser ut. Men inte helt. Värmland bryts ut ur dagens Uppsala-Örebro sjukvårdsregion och placeras i en ny region med Västra Götaland. I denna region ska även Halland ingå som i dag varit delat mellan den västra och den södra sjukvårdsregionen. Kronoberg får lämna den södra sjukvårdsregionen för att istället ingå i region med den nuvarande sydöstra sjukvårdsregionen där Östergötland, Jönköping och Kalmar ingår i dag.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) var fåordig när han tog emot utredarnas förslag.

– Jag vill tacka för utredarnas insats. Den här processen är viktig, konstaterade ministern kort.

Kommentarer

 • Bristfälligt förslag 2016-03-18 01:29:24

  Dagens sjukvård behöver inte mer storskalighet och sammanslagningar utan större flexibilitet och effektivitet på andra vägar. Regionförslaget kan vara rationellt ur strikt resurssynpunkt vad gäller sjukvården men är delvis katastrofalt insiktslöst vad gäller andra facetter när det gäller t.ex. kommunikationer och näringslivsutveckling. Genom det nya bansystemet mellan Stockholm, Malmö och Göteborg behöver sydöstra Sverige och Bergslagen särlösningar. Ett betydligt bättre förslag för södra landsdelarna skulle vara en mer snävt renodlad Malmöhusregion av SV Skåne med en million invånare och en separat region av sammanslagna tidigare Kristianstads, Blekinge, merparten av Kalmar och Hallands län och Kronoberg. Det skulle skapa en mycket stark sydsvensk region utanför det redan heta Malmöhusområdet. Detta område främst i sydöst lider svårt av dåliga kommunikationer trots ett i grunden bra geografiskt läge. Hela området har "presterat" under sina naturliga förutsättningar under lång tid. Förslaget för en region bestående av halva mellansverige med Uppsala som huvudort är konstlat och karaktärslöst. Bättre dela upp området och låta Uppsala och Stockholm samverka.

 • Kjell-Ake 2016-03-10 11:53:10

  Set behövs en reducering av antalet län och landsting. Många av dom vi har idag är för små för att klara vad dom skall Dessutom har vi för många politiker per innevånare. Fortsätt med detta och reducera sedanantalet riksdags ledamöter. Sparade pengar kan gott läggas på sjukvårdens personal

 • Zoltan 2016-03-10 10:04:23

  Varför inte införa en region dvs statligt ansvar. Det borde ju logiskt sett vara det mest praktiska, rättvisa och skulle rationalisera bort onödig politik, tjänstemän och adminstration.

 • Eva 2016-03-09 22:11:29

  Att det skall vara så svårt att lära av historien! De storregioner vi har i landet är ju inte de mest lönsamma - utan de som har dyrast omkostnader och långa besluts vägar. Jag kan inte se något positivt med detta!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier