Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

SKILLNAD. ”Sitter personen som ­kallar på hjälp på toa och inte kan ta sig upp är det bråttom, vill den ha ett glas vatten kan man vänta lite längre”, säger Ann-Sofi Levander, omsorgs­chef.

SKILLNAD. ”Sitter personen som ­kallar på hjälp på toa och inte kan ta sig upp är det bråttom, vill den ha ett glas vatten kan man vänta lite längre”, säger Ann-Sofi Levander, omsorgs­chef. Bild: Thinkstock

Ny bestämmelse ökar bemanningskraven

Den 15 april ska personal på äldre­boenden kunna infinna sig ”utan dröjsmål” när en boende så önskar. Nu ska kommunerna få hjälp att schemalägga bättre.

Annons:

Förtydligad socialtjänstförordning

  • Enligt den nya bestämmelsen, som många menar fram­för allt är ett förtydligande, står det att det utifrån den enskildes behov ska finnas tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp.

Källa: Regeringen

Åtta miljoner kronor. Det räknar Mikael Edlund (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Eskilstuna, med att det årligen kommer kosta kommunen att leva upp till de nya kraven på att personal ska vara tillgänglig ”utan dröjsmål”, som regeringen nyligen beslutat om.

– Vi har till exempel ett vård­boende i tre våningar med 21 platser. Vi bedömer att där måste vi nog ha två personer på plats för att klara det.

Åtgärderna kommer innebära både justerade arbetstider för befintlig personal och en del nyanställningar.

– Det är ett bra beslut regeringen har tagit. Det enda jag önskar är att de hade skickat med lite mer pengar, säger Mikael Edlund.

Hur väl förberedda kommunerna är varierar mycket, enligt Greger Bengtsson, ansvarig för äldrefrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

– En del kommuner har bra bemanning och det finns de som inte har det.
Greger Bengtsson lyfter fram två saker som kommunerna har mycket att vinna på att arbeta med: Teknik och schemaläggning.

– Det handlar om att i högre utsträckning bemanna utifrån behov. Vi har sett att det går att utveckla en hel del.

SKL håller nu på att rekrytera en projektledare för att hjälpa kommunerna att jobba med kvalitet och bemanning på äldreboendena.

En kommun som undersökt exakt när bemanningen behövs är Arvids­jaur.
– Med hjälp av medlen för ökad bemanning (som regeringen avsatt, redaktionens anmärkning) har vi lagt mer personal på sena kvällar. Fram till elva på kvällen är det mycket att göra, sen är det lugnt och från 05 behövs det personal igen, säger omsorgs­chef Ann-Sofi Levander.

En sak som diskuteras i kommunerna är hur formuleringen ”utan dröjsmål” ska tolkas.
– Man kan aldrig säga exakt på minuten. Sitter personen som ­kallar på hjälp på toa och inte kan ta sig upp är det bråttom, vill den ha ett glas vatten kan man vänta lite längre, säger Ann-Sofi Levander.

I Örebro är vård- och omsorgsförvaltningen i full färd med att genomlysa hela äldreomsorgen, på grund av stora underskott i hemtjänsten. Gunhild Wallin, ord­förande i vård- och omsorgsnämnd Väster, tror mycket på tekniska hjälpmedel.

– Vi håller på att införa natt­kamera i stället för tillsynsbesök inom hemvården, men dörrmattelarm kan man använda även på boenden så man märker om någon går upp och ut ur sitt rum.

Kommentarer

  • Agneta Berglöw 2016-03-10 17:27:52

    I Örebro tror ansvariga för äo mycket på tekniska hjälpmedel i.s.f för levande personal.Fullständig vidrig utveckling. Känner nattkameran även av när ev blöja hos inkontinent demenssjuk behöver bytas? Man blir mörkrädd över denna utveckling från ansvariga som är vanlig över hela landet. Sparmedaljerna haglar o politikerna applåderar.Vem vill bli gammal o hjälpbehövande i Sverige? Tänk om detta hade tillämpats på ett nattdagis då hade det blivit uppror. Den som är beroende av ä.o o deras anhöriga har inte kraft att klaga o det utnyttjar politiker o ansvariga inom äo till fullo. Man pratar så mycket över att kameraövervakning ute i samhället är integritetskränkande.Vad är då detta?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier