Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Långtidsöverlevnaden för hjärtpatienter var sämre om de fick blod från någon av motsatt kön.

Långtidsöverlevnaden för hjärtpatienter var sämre om de fick blod från någon av motsatt kön. Bild: Thinkstock

Blod från motsatt kön kan påverka överlevnaden

En ny svensk studie antyder att blodtransfusioner från individer av motsatt kön leder till en sämre överlevnad för hjärtpatienter.

Annons:

– Det är ett spännande resultat och inte något som vi förväntade oss innan studiens start. Vad jag vet finns det bara en tidigare forskningsstudie som visat på liknande fynd, säger Henrik Bjursten, docent och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Den nya observationsstudien omfattar 9 907 hjärtpatienter som fått blodtransfusioner under eller efter en operation vid Skånes universitetssjukhus mellan 2001 och 2012. Individerna fick antingen en ny aortaklaff eller genomgick en kranskärlskirurgi.

Forskarna undersökte olika riskfaktorer i samband med transfusion av röda blodkroppar och enligt resultatet var överlevnaden lägre bland patienter som fått blod från en givare av motsatt kön. Detta jämfört med deltagare som fått blod från en person av samma kön. Resultatet gällde både på kort sikt och upp till tolv år.

Det fanns inget liknande samband gällande transfusion av plasma, skriver forskarna bakom studien som är publicerad i den amerikanska tidskriften Journal of thoracic and cardiovascular surgery.

Totalt fick 58 procent av deltagarna transfusioner från en givare av motsatt kön. Samtliga patienter följdes i genomsnitt i sex år efter blodöverföringen och deltagarnas medelålder var 68 år.

Forskarna analyserade även andra kända riskfaktorer vid transfusion, såsom hur gammalt blodet var när det användes. Men en äldre blodpåse kopplades inte till ökad dödlighet, skriver de.

Eftersom det är en observationsstudie går det inte att dra några tydliga orsakssamband utifrån resultatet.

– Vi har ändå delat med oss av fynden till Skånes blodcentraler. Så det finns en dialog på ämnet, säger Henrik Bjursten.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler