Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister.

Gabriel Wikström (S), sjukvårdsminister.

Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa

Inom tio år ska den digitala utvecklingen i vården ha kommit ikapp andra samhällsfunktioner. Det är sjukvårdsminister Gabriel Wikströms plan ihop med SKL.

Annons:

Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har tillsammans tagit fram en vision för e-hälsa med en målbild som ska vara uppfylld 2025: Bäst i världen. Med patientens behov i centrum. Tekniken ska underlätta för människor att uppnå ”en god och jämlik hälsa och välfärd”, enligt programförklaringen.

– Sverige är långt ifrån bäst i världen i dag. Övriga samhället har gått starkt framåt när det gäller digitalisering, men när det kommer till hälso- och sjukvården och omsorgen förlyttas man ett antal decennier tillbaka i tiden, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) till Dagens Nyheter.

Framtidens e-hälsotjänster ska, förutom tidsbokning och liknande, även omfatta uppföljning och återkoppling mellan läkare och patient, minskad administration och journaler som följer med patienten till nya vårdgivare. I dags läget måste journaler skrivas ut, faxas och scannas in på nytt hos en ny vårdgivare.

Visionen ska följas av fler konkreta handlingsplaner, likt det som pågår med en gemensam läkemedelslista där förskrivande läkare kommer att få en bättre inblick i sina patienters samlade läkemedel. Regeringen försöker just nu lösa de juridiska frågorna.

– Med en gemensam läkemedelslista skulle vi inte bara öka effektiviteten utan också patientsäkerheten, säger Gabriel Wikström till DN.

I det fortsatta arbetet ska ansvarsfördelningen mellan staten och kommuner och landsting förtydligas, enligt visionens dokument. Regeringen ska, förutom ny lagstiftning, stå för nationellt stöd i arbetet med enhetligare begreppsanvändning inom e-hälsoområdet och nationella och internationella standarder.

Kommentarer

 • Kaj 2016-03-14 16:59:46

  @MattiasWahlberg Håller fullständigt med dig e-hälsa ytterligare hjärteområde och följer utveckling nogsamt vad som sker omvärlden. Sverige påväg att missa tåget och är ett utmärkt "avskräckande exempel" där unik expertis förkastats av en patriarkal ålderdomlig toppstyrd sjukvårdsorganisation där ingen vet hur många arbetstillfällen det skulle skapat i Sverige. Har alltid varit min "lyckas smed" och på många sätt min egen entreprenör mot samtliga livsodds. Så mycket snack och liten verkstad, var tidigt ute och följt datautveckling och har idag betydande kunskap så också i data. Sverige janteland och vårdorganisation betydligt sjukare än jag någonsin varit!

 • Kaj 2016-03-14 16:39:22

  Folkhälsa e-hälsa och telemedicin: "Emils död måste leda till skärpta riktlinjer" Skrev debattinlägg Aftonbladet för fem år sedan. En ålderdomlig patriarkal sjukvårdsorganisation har inte hängt med medicinsk utvecklingen och kväver kunskap tar livet av patienter och gör idag anställda sjuka. Det krävs politiskt mod att utmana vanföreställningar som förlegade maktstrukturer och där har Ardalan Shekarabi faktiskt öppnat dörren till ny efterlängtad förhoppningsvis mer modern organisation. Från min debattartikel och omvärld e-hälsa som växer så det knakar har Sverige inte ens lyckats återskapa nationell utbildning område telemedicin. Djupt tragiskt och skadar patientsäkerheten och gör yrket oattraktivt med låg status. Idag sitter sjuksköterskor bl.a. i Thailand till låga löner och svarar för Medhelp 1177 i Stockholm. Cyniskt javisst ledsen hur allt blev där mitt liv och expertis lika mycket värt ditt ? .http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article12960760.ab

 • Mattias Wahlberg 2016-03-14 16:08:04

  Som ny i branschen (inne på mitt första år) och med ett utifrån-perspektiv så slogs jag först av hur IT-utvecklingen hade stått still inom vården. Men efter ett tag gick det upp för mig hur vården var organiserad. Vad jag kom fram till var att man i likhet med en bransch jag var van att jobba med, tillverkning och logistik, såg patienten som en person med en eller flera diagnoser som skulle behandlas av experter. När experten hade gjort sitt jobb så gick man vidare till nästa steg och träffade nya experter. Ett löpande band helt enkelt. Alla såg personen, eller patienten, men ingen såg individen, eller dess anhöriga, med alla de frågor man har och funderingar om den ena eller andra behandlingen verkligen inte påverkar varandra. Där hamnar man som individ i ett underläge mot den akademiska världen och läkarnas expertis. Men efter att ha läst hennes texter och fått lyssna till Britt-Marie Ahrnells berättelse om hennes mans cancervård så bekräftar det bara min enkla analys. Undantag från detta finns givetvis, tack och lov. Ett sådant är Hälsostaden i Ängelholm med sina mobila akutteam som fokuserar på individens behov i första hand istället för att organisera vården som en perfekt fabrik enligt lean-modellen. Vad jag vill komma till är att man måste förändra på djupet. Både processer, organisation och teknik måste hänga ihop. Och man måste styra mot rätt mål. Är det billigare vård enligt dagens modell? Eller är det mer läkartid för patienten när behovet finns?

 • Kaj 2016-03-14 16:00:56

  "Världsbäst ehälsa" Ja våra folkvalda politiker har synnerligen dålig förmåga utveckla tillvarata kunskap som finns inom hälso-och sjukvården inte minst kvinnodominerade vårdyrken. Skrev den första och enda e-learning utbildning tema blodburen smitta i vården men som bannlystes-idag skriker världen efter kunskap från Ebola epidemi som tog 100tals av mina kollegors liv.. Ingen vet hur många arbetstillfällen jag skulle skapat om min unika expertis tillvaratagits fullt ut. Nyligen lanserade Norge ny teknisk lösning stickskyddad kanyl-bolaget värderas idag till nära 100 miljoner. Sry är vår gemensamma förlust moder Svea...

 • Nils 2016-03-14 14:30:02

  Världsbäst? I förhållande till vad? Det viktigaste är väl att aktuella e-tjänster är anpassade till patienternas behov och stödjer vårdpersonalens arbete. Det kan se ganska olika ut i olika kulturer och i olika delar av världen. Curt the crap och börja jobba!

 • Roger 2016-03-14 13:45:53

  Sverige är ett mycket litet land och har de senaste 20 åren förlorat avsevärt i betydelse inom life science. Vid en kort genomgång av de senaste 15 årens godkända cancerläkemedel har inte ett enda svenskt forskningsinstitut varit delaktig av betydelse.

 • oroad skeptiker 2016-03-14 12:59:28

  Synd då bara att kompetensen bland många chefer på IT-avdelningarna i landstingen är så låg. En del har ingen som helst förståelse för vad säkerhet är. Om folk skulle veta hur oskyddade deras journaler är och hur osäker kommunikationen är skulle ingen vilja ha den e-hälsa sjukvårdsministern talar om. (Och det blir ju inte bättre av att vissa egensinnade och egotrippade läkare gång på gång åsidosätter de regler som finns.)

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier