Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Rikard Berglund

Vårdförbundet kräver insyn i forskningen

Som en direkt följd av Macchiarinifallet kräver nu Vårdförbundet mer insyn i forskning och projekt som bedrivs inom Stockholms läns landsting.

Annons:
Jane Stegring, vice ordförande i Stockholmsavdelningen och styrelseledamot i Vårdförbundet nationellt.
Bild: Ulf Huett / Vårdförbundet

I dag är Vårdförbundet inte med i de utvecklings- och forskningsgrupper som finns inom Stockholms läns landsting och de vet därför inte vad som diskuteras på träffarna. Men efter Macchiarinifallet vill förbundet få ökad insyn, skriver facktidningen Vårdfokus på sin sajt.

– Vi behöver vara med där och få mer insyn. Våra medlemmar deltar i mycket av forskningen utan att ha fått speciellt mycket information, säger Jane Stegring, vice ordförande i Stockholmsavdelningen och styrelseledamot i Vårdförbundet nationellt, till Vårdfokus.

I morgon ska Stockholms läns landsting och Karolinska institutet besluta om avtalet om läkarutbildning och forskning i hälso- och sjukvården, ALF, som fördelar statliga pengar mellan de olika områdena. Och det är genom det avtalet som Vårdförbundet ser sin möjlighet att få mer insyn i forskningsvärlden.

Yrkandet om ett samarbete med Vårdförbundet finns med i beslutet som ska fattas imorgon. Men enligt Vårdfokus är Stockholms läns landstings forskningsdirektör Jan Andersson kritisk till att det skulle öka fackförbundets insyn och menar att det är fel forum.

Kommentarer