Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Få tvångsvårdade har stödperson

Bara en liten andel av de 13 000 som tvångsvårdas inom psykiatrin har en stödperson. Trots att de har rätt till en sådan enligt lag.

Annons:

Stödpersoner

Stödpersonen ska bistå patienten i personliga frågor under tvångsvården och har rätt att besöka patienten på vårdinrättningen och delta i olika möten och förhandlingar som rör patienten. Landstingens patientnämnder utser stödpersoner.

När Dagens Medicin frågar patientnämnderna hur många tvångsvårdade som fått stödperson de senaste tre åren blir siffran totalt 1000 per år, vilket motsvarar 8 procent. Men variationerna i landet är stora, visar en kartläggning i Dagens Medicin.

I Västerbottens läns landsting får ungefär hälften av de tvångsvårdade inom psykiatrin en stödperson medan 1 procent av de tvångsvårdade i Landstinget Blekinge hade en stödperson 2014. Med det ligger Blekinge sist av alla landsting på listan över hur stor andel tvångsvårdade som får en stödperson.

Enligt lag ska tvångsvårdade informeras om rätten att få en stödperson. Men psykiatrins kunskap om detta ifrågasätts av flera patientnämnder. 

– Vi har en känsla av att alla tvångsvårdade inte informeras om sin rätt, säger Matilda Berg, från patientnämnden i Landstinget Sörmland.

Hela kartläggningen finns i tidningen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler