Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Gunilla Hulth Backlund, generaldirektör på Ivo, fick inte igenom sitt budgetförslag.

Gunilla Hulth Backlund, generaldirektör på Ivo, fick inte igenom sitt budgetförslag.

Ivo tvingas spara många miljoner

Socialdepartementet gick inte med på önskade förstärkningar för Ivo. I stället måste myndigheten spara, uppger Vårdfokus.

Annons:

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ville ha extra förstärkning på 37 miljoner kronor för att klara de ökade krav som följer med flyktingströmmen inför nästa år. Dessutom hoppades myndigheten för 2017 få behålla extra medel som Ivo fått sedan starten 2013. Men socialdepartementet godkände inte budgeten och nu väntar i stället besparingar. Exakt hur stora sparkraven blir är inte känt.

– Siffrorna har varierat. Men jämfört med i år ska mellan 53 och 60 miljoner sparas nästa år. Enligt de uppgifter vi har fått kommer 36 tjänster att försvinna, säger Britta Unneby, ordförande för Vårdförbundets klubb på Ivo, till Vårdfokus.

Ivo har cirka 680 anställda.

Kommentarer

 • Sven Román 2016-03-19 08:13:40

  Ja, Leg läk, IVO är ett bra exempel på hur vården tappat fotfästet när den tagits över av byråkrater, tjänstemän och administratörer. Jag håller med, det är en koloss på lerfötter. Svensk sjukvård behöver förändras från grunden. Back to basics, det är behandling av sjuka människor vi sysslar med. Läkarnas och professionens kunnande måste återupprättas. Men vi måste också för patienternas bästa och för att vi i vården ska lära oss av våra misstag ha en tillsynsmyndighet, och nummer ett är att den ska vara helt oberoende och fristående. Det är precis som med forskningsfusk, granskar lärosätena sig själva gör de aldrig några fel och en sån som Macchiarini kan härja helt fritt. Det ska också sägas att politikerna har ett mycket stort ansvar för den uppkomna situationen, de har varit ytterst klåfingriga och okunniga. Ett utmärkt exempel på detta är Lars Leijonborgs agerande. Men vi i professionen har också ett stort ansvar, vi har alldeles för passivt åsett denna destruktiva utveckling utan att protestera. Vi läkare är tyvärr av hävd alldeles för fogliga. Vi måste börja ryta till!

 • Leg läk 2016-03-19 01:07:15

  IVO har för låg kompetensnivå! Handläggarna förstår allt som oftast inte vad de sysslar med. Lägg ned denna myndighetskoloss -680 anställda! Man baxnar!

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-03-18 23:21:09

  Ja, IVO är tandlöst, men Socialstyrelsens tänder rycktes ut långt tidigare (IVO startade juni 2013), redan för tio år sedan (slutet av 2005) när man övergav Lex Maria-granskningarna av externa experter och överlät dem till den egna verksamheten. Vårdgivaren som anmält sig själv utreder alltså sin egen vård. Denna förändring är inget annat än en skandal. I DM:s "systertidning" Läkartidningen finns en utmärkt artikel som belyser detta, författad av barnnarkosläkaren och forskaren Johan Wrigstad (http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2015/09/Forskare-Gatfullt-att-lex-Maria-utredningar-inte-foljs-upp-battre/). Hans analys bygger på 87 Lex Maria-anmälningar 1995 till 2014 inom anestesi och intensivvård vid Skånes universitetssjukhus.

 • Läkare sedan 30 år 2016-03-17 23:32:51

  Utmärkt beslut. Sedan IVO tog över tillsynen från Socialstyrelsen har det ena efter det andra märkliga uttalandet och beslutet kommit från IVO. Snart har IVO förbrukat sitt förtroende för att vara det "facit" som talar om vad vi gjorde för fel eller rätt när någon anmäler en händelse. Det har helt enkelt kommit för konstiga beslut och uttalande de sista tre åren sedan IVO uppstod. Professionens förtroende för denna myndighet minskar för varje nytt märkligt beslut eller uttalade och det debatteras flitigt i sociala medier kring felaktiga beslut från IVO och om IVOs kompetens. Har IVO handläggare, som nästan uteslutande är endast sjuksköterskor uppifrån och ned, för låg kompetensnivå? Var är läkarprofessionen? Väntetiderna är orimligt långa, bemötandet är under all kritik, kunskapen hos handläggarna är pinsamt dålig. Kostnaderna skenar. Kanske dags att fundera över om Socialstyrelsen ska få tillbaka uppdraget.

 • Läkare 2016-03-17 20:19:28

  Utmärkt beslut och förvånande insiktsfullt av departementet. Med tanke på IVOs tandlöshet och i många fall meningslösa verksamhet kan dessa miljoner läggas på betydligt bättre saker.

 • Kaj 2016-03-17 18:53:49

  Uselt och anmärkningsvärt beslut om det står sig! Folkhälsa, Patientsäkerhet, rättstrygghet ökad belastning hälso-och sjukvård att avstå tillskott ynka extra förstärkning 37 miljoner ur statsbudget är ej OKEY hoppas beslutet ändras. Signalpolitik från ökad belastning samhällsbärande tjänster flyktingmottagande kontra svenska medborgare rättigheter på undantag? Ja kostnader flyktingsmottagande där stoppbroms sattes in sent får Moder Svea betala ökad upplåning för att reda upp situationen för någon omfördelning flyktingar inom EU lär ej heller vara aktuellt det förstod vem som helst att så skulle bli fallet. Regeringens främsta uppdrag är att värna egna medborgares intressen där nya medborgare självfallet välkomna som uppfyllt kriterier beskydd. Det är en politisk vanföreställning att Sverige kan vara världens dåliga samvete och Europas shangri la. Så börja sopa framför egen dörr IVO ska ha sitt budgettillskott eller är vi helt utblottade? Ger ju väldigt märkligt budskap från regering ynka 37 miljoner!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier