Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: HRW/Youtube

Psykiskt sjuka kedjas fast

Tusentals personer med psykisk ohälsa hålls fängslade i sina hem eller på religiösa institutioner i Indonesien under hårresande förhållanden, enligt Human Rights Watch.

Annons:

Brist på vård gör att den sedan länge förbjudna metoden fortfarande är utbredd.

I två års tid har den utmärglade Sulaiman hållits fastkedjad vid ett litet religiöst healingcenter utanför staden Brebes på den indonesiska ön Java. Hit togs han av sin familj, som inte visste vad de skulle göra med honom då han börjat kasta stenar mot grannars fönster.

Nu tillbringar han sina dagar kedjad vid en liten träbänk i ett mörkt rum, eller ute på centrets smutsiga gårdsplan.

– Vi har inget annat alternativ. Det är av säkerhetsskäl som deras fötter är fastkedjade, säger Sholeh Mushadad, en av dem som driver centret, till AFP.

Behandlingen av de intagna, som inte ges några diagnoser eller läkemedel, består av böner och örtbad.

Sulaimans öde är knappast unikt. Nästan 19 000 människor hålls för närvarande fastkedjade eller inlåsta av sina familjer, på religiösa behandlingshem eller på andra institutioner, enligt myndigheternas senaste uppskattning. Trots att metoden, som kallas "pasung", har varit förbjuden sedan 1977 är den fortfarande utbredd — särskilt på landsbygden där bristen på sjukvård är stor och kunskap saknas om psykiska sjukdomar, konstaterar människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) i en rapport.

Indonesien, med en befolkning på 250 miljoner, har bara 48 anläggningar för psykiatrisk vård i hela landet, de flesta belägna i storstadsområden, enligt HRW.

”Människor tillbringar år fastkedjade i trästockar eller skjul eftersom familjemedlemmar inte vet vad de annars skulle göra och regeringen inte gör ett bra jobb med att erbjuda humana alternati” uppger Kriti Sharma, författare till rapporten, enligt ett pressmeddelande från HRW.

Föreställningen att psyksjuka är besatta av djävulen bidrar till stigmatiseringen av dem. HRW, som intervjuat en rad drabbade, anhöriga och myndighetspersoner, beskriver en hårresande situation på institutionerna och centren. Förutom tvångsbehandlingar med magiska örter, hårdhänt massage eller rabblande av koranverser i de intagnas öron förekommer fall av ren misshandel och sexuellt våld.

Regeringen har lovat att försöka stoppa metoden, men liknande kampanjer har tidigare misslyckats.

Kommentarer

 • Admin1 viska.se 2016-03-21 15:47:11

  Har läst tidigare om sådant i fattiga länder och där när man fick antipsykotika, så slapp man kedjningen. Så psykiatrisk vård kan ge patienterna frihet och en mer human tilvaro. Det var ju så när antipsykotikan kom kunde 30 % skrivas ut från mentalsjukhusen. Kanske borde mer bistånd gå till de som är fastkedjade i fattiga länder.

 • Sven Román, barn och ungdomspsykiater 2016-03-21 15:03:06

  Naturligtvis ett helt avskyvärt sätt att behandla psykiskt sjuka. Tyvärr förekommer detta i många fattiga länder. De slantar som finns för sjukvård går oftast till somatiken. Man blir alldeles förfärad när man tänker på dessa människor, som behandlas värre än kreatur.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier