Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bättre hälsa men större klyftor

Medellivslängden stiger och fler överlever sjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och cancer. Men samtidigt ökar hälsoklyftorna mellan olika socioekonomiska grupper.

Annons:

Det konstaterar Socialstyrelsen i en ny rapport.

– Det är en utveckling som pågått en längre period. Men vi ser också att fler i vissa grupper, som unga kvinnor, drabbas av psykisk ohälsa och att antalet barn som får behandling för fetma ökar, säger utredaren Sara Dahlin till TT.

Resultatet i rapporten visar dock överlag på en positiv utveckling. Tandhälsan har förbättrats och medellivslängden ökar och nu är bland den högsta i västvärlden. År 2014 var den 84 år för kvinnor och 80 år för män. Fler drabbas av cancer, men den relativa femårsöverlevnaden har ökat och är i dag 68 procent för kvinnor och 70 procent för män.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler