Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

TLV:s Sophia Brodin.

TLV:s Sophia Brodin. Bild: TLV

Omtalat hjärtläkemedel in i förmånen

Det nya hjärtläkemedlet Entresto ingår sedan den 1 april i högkostnadsskyddet.

Annons:

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att ge läkemedlet subvention med så kallad begränsning eftersom en ny värdering ska ske, om Entresto godkänns för fler indikationer. Det innebär subventionen just nu endast gäller vid behandling av kronisk symtomatisk hjärtsvikt hos vuxna med nedsatt pumpförmåga.

Hur många patienter som kan bli aktuella för behandling med Entresto – och även effekten av behandling i klinisk vardag för olika patientgrupper – är oklart. Landstingen och tillverkaren Novartis har därför enats om att dela på riskerna kring dessa osäkerheter.

– Sidoöverenskommelsen mellan företag och landsting innebär att företaget betalar tillbaka en del av behandlingskostnaden beroende på hur många patienter som behandlas, säger Sophia Brodin, enhetschef på TLV, till Dagens Apotek.

Entresto har beskrivits om en av de största nyheterna på flera år inom behandling av hjärtsvikt. Landstingens NT-råd kommer inom kort med en rekommendation om hur läkemedlet ska användas i vården, enligt TLV.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler