Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Olivia Wigzell.

Olivia Wigzell. Bild: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Generaldirektör körde över egna experter om ms-läkemedel

Socialstyrelsens generaldirektör kör över egna experter. Läkare rasar medan läkemedelsföretag är nöjda över att en rekommendation om läkemedlet Mabthera inte finns med i de nya riktlinjerna för multipel skleros, ms.

Annons:
Anders Svenningsson.
Bild: Linnea Rheborg/Bildbyrån

– Som jag ser det sviker Socialstyrelsen patienterna och även sjukvården som behöver besked i den här frågan, säger neurologen Anders Svenningsson, som själv är ordförande i prioriteringsgruppen för de nya riktlinjerna.

Lymfomläkemedlet Mabthera har på kort tid blivit det mest använda vid ms. Idag behandlas runt 2 200 ms-patienter i Sverige med läkemedlet. Detta trots att det inte är godkänt vid sjukdomen, och därför är ifrågasatt av framför allt läkemedelsföretagen.

Företaget Biogen, som marknadsför flera andra ms-läkemedel, hävdar via en advokatfirma till och med att en rekommendation om Mabthera skulle vara olaglig. Detta framför Biogen i ett brev som företaget skickade till Socialstyrelsen strax innan remissversionen av de nya riktlinjerna skulle publiceras, men efter att generaldirektör Olivia Wigzell redan ingripit i ärendet.

Företaget tänker dock inte vidta några rättsliga åtgärder, enligt Johan Ström, vd för Biogen Sverige.

– Vi tycker det är upp till myndigheterna att se till att sjukvården följer gällande lagar och förordningar på området, säger han.

I de nya riktlinjerna till ms-vården ger Socialstyrelsen ingen vägledning om den omdiskuterade behandlingen. Detta trots att experterna och projektgruppen som var knutna till arbetet att ta fram riktlinjer enades om en hög prioritet för den typ av läkemedel som Mabthera tillhör. Beslutet var förankrat hos den förre generaldirektören för Socialstyrelsen Lars-Erik Holm.

Men i sista stund, inför att remissversionen av riktlinjerna skulle publiceras den 1 februari, kom det nya besked från Socialstyrelsens nya generaldirektör Olivia Wigzell: Rekommendationen skulle antingen lyftas ut helt eller så skulle behandlingen bara rekommenderas inom ramen för forskning och utveckling, FoU.

– Vi valde då att lyfta ut den helt. Behandling med Mabthera är mogen för rutinsjukvård, säger Anders Svenningsson.

I flera remissvar från representanter från sjukvården, patienter och även från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, efterlyses ett tydligt ställningstagande om Mabthera.

Socialstyrelsens förklaring till att rekommendationen uteblir är att man avvaktar publicerade resultat från registreringsstudier. Utöver denna orsak pekar även generaldirektör Olivia Wigzell dels på att Socialstyrelsen vill harmoniera sitt beslut med behandlingsrekommendationen från Läkemedelsverket och dels på att det pågår ett Ivo-ärende där utbredd förskrivning av Mabthera vid ms i Västerbotten granskas.

– Det är vanligt att bedömning av enskilda frågor förändras under arbetets gång. För närvarande arbetar vi med att sammanställa och värdera inkomna synpunkter på remissversionen, slutversionen kommer i december 2016, säger hon.

Dagens Medicin har utan framgång försökt få Läkemedelsverkets och Socialstyrelsens jurister att bedöma Biogens juridiska påståenden.

Läs också blogg: Helknasigt resonemang av advokatfirman

Relaterat material
Omdiskuterat läkemedel var bäst vid ms
Även progressiv ms kan behandlas

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler