Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Vaccinbyte ska utrota polio

Fler än 150 länder har nu börjat byta ut det poliovaccin som har använts i över 30 år. Bytet ses som ett viktigt steg mot att bli kvitt sjukdomen helt och hållet.

Annons:

Förra året rapporterades 74 fall av förlamningssjukdomen polio och hittills i år har tio fall registrerats. Samtliga fall inträffade i Afghanistan och Pakistan. Afrika har inte haft ett enda poliofall på över ett år.

Världssamfundet står alltså på randen till att utrota sjukdomen helt och hållet. I så fall blir det första gången sedan 1980 då smittkoppor försvann från jordens yta, förutom några enstaka prover som förvaras i högrisklaboratorier i Ryssland och USA.

Det vaccin som används i dag skyddar mot tre olika stammar av polioviruset, och 1999 utrotades en av stammarna (typ 2). Men vaccinet innehåller försvagat virus, som i sällsynta fall kan mutera och resultera i polio, skriver BBC News.

Därför ska man nu, i de 155 länder där man fortfarande vaccinerar mot sjukdomen, byta till ett nytt vaccin som inte innehåller typ 2-varianten. Bytet ska ske mer eller mindre simultant i samtliga länder, vilket resulterat i en stor logistisk utmaning för WHO och de aktuella länderna.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler