Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Rikard Berglund/Bildbyrån

KI i nytt blåsväder – haveri för biobanksprojekt

Det stora nationella projektet för biobanker, BBMRI, som letts av Karolinska institutet, har gått på grund efter anklagelser om oegentligheter.

Annons:

BBMRI

BBMRI.se är en nationell infrastruktur för sparande och analys av biobanksprov från patienter och friska frivilliga. Den ger möjligheter att upptäcka sjukdomar på ett tidigt stadium för förbättrad behandling. Karolinska Institutet är värduniversitet för BBMRI.se och ytterligare åtta universitet är parter. BBMRI.se är svensk nod i den Europeiska Biobanksplattformen BBMRI-ERIC.

Källa: BBMRI.se

Vetenskapsrådet har strypt finansieringen efter tuff kritik mot KI:s hantering av ledarskapet för BBMRI (Svensk nationell forskningsinfrastruktur för biobankning och analys av biologiska prover), rapporterar Expressen i dag. Bakgrunden är ett mycket starkt kritiskt formulerat brev från biobanksansvariga i Umeå, Uppsala och Göteborg till Vetenskapsrådet styrelse i höstas.

Brevet fick Vetenskapsrådet att bordlägga ett beslut om fortsatt finansering av BBMRI.

– Det fanns saker i den skrivelsen som var så pass allvarliga att man beslutade sig för det, säger Eva Högström, pressansvarig på Vetenskapsrådet till Dagens Medicin.

Biobanksprojektet fick 148 miljoner kronor mellan 2010–2015. KI:s tidigare rektor Anders Hamsten har ansökt om över 300 miljoner kronor i bidrag för kommande åtta år för att driva projektet vidare.

Enligt Expressen anklagar brevskrivarna Karolinska institutet bland annat för att, i egenskap av värduniversitet för projektet, ha utnyttjat sin position för att flytta bidragsmiljoner från BBMRI till egen verksamhet.

– Det man heligt och dyrt lovade att inte göra, det gjorde man. Man flyttade allt till KI:s biobank. Jag kunde väl aldrig drömma om att det skulle gå så här illa, säger Göran Hallmans, senior professor vid Umeå universitet, en av brevskrivarna och medgrundare till BBMRI, till Dagens Medicin.

Göran Hallmans.

KI påstås också ha tystat ner kvalitetsbrister, agerat olämpligt mot kritiker och försökt tysta dem.

Vetenskapsrådet beslutade också, med den kritiska skrivelsen i hand, om en extern revision. Den är dagsläget inte klar.

Karin Dahlman Wright, vikarierande rektor på KI, säger till Expressen att hon vill avvakta den externa revisionen innan hon kommenterar anklagelser i detalj. Hon var den som, på Vetenskapsrådets begäran, fick formulera en handlingsplan för att rädda projektet efter anklagelserna. En handlingsplan som Vetenskapsrådet alltså inte godtagit. Projektet har enligt Expressen beviljats 11 miljoner kronor, i praktiken ett avvecklingsstöd.

– Det är tråkigt att Vetenskapsrådet inte vill stödja en biobanksinfrastruktur i Sverige.  Jag anser att vi följt de avtal som funnits, även om det inte är exakt förmulerat som i första ansökan, säger Karin Dahlman Wright till tidningen.

Dagens Medicin fortsätter att rapportera i ärendet under dagen.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler