Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Forskare har förändrat crispr/cas9 så att den kan byta ut en felaktig bokstav i den genetiska koden. 

Forskare har förändrat crispr/cas9 så att den kan byta ut en felaktig bokstav i den genetiska koden.  Bild: Photos.com

Crispr-tekniken får ny kraftfull kostym

Med en ny version av cripsr/cas9-tekniken har dess precision förbättrats ytterligare. Det bäddar för att kunna reparera flera sjukdomsorsakande mutationer, enligt en studie i Nature.

Annons:

Crispr/cas9 har presenterats som en revolution inom medicinen eftersom tekniken kan förändra arvsmassan på ett väldigt precist sätt. Men det har inte varit möjligt att byta ut särskilda bokstäver i genomet med crispr/cas9 – förrän nu. 

I den nya studien har amerikanska forskare modifierat crispr/cas9 så att den effektivt kan reparera punktmutationer, det vill säga byta ut en felaktig bokstav i den genetiska koden. Därmed öppnas dörren för att behandla sjukdomar som kopplas till en särskild mutation, exempelvis cystisk fibros eller blödarsjukan, skriver forskarna bakom studien. 

Den nya versionen av crispr/cas9 testades på cellinjer från möss och människor. I ett försök på musceller lyckades forskarna omvända en mutation som kopplas till Alzheimers sjukdom i 75 procent av cellerna.  

En svaghet med den traditionella crispr/cas9-tekniken är att båda strängarna av dna klipps i sär när arvsmassan ska förändras. Det leder till att slumpartade dna-fragment sätts in i genomet eftersom cellen snabbt vill reparera sin dna-molekyl.

Med den nya metoden sker i stället klippet på ett specifikt ställe i arvsmassan, vilket forskarna åstadkommit genom att kombinera den ursprungliga crispr/cas9-tekniken med två särskilda proteiner. Den ena kallas APOBEC-1 och hittas vanligtvis i människans tunntarm.   

Läs mer i abstract:

Kommentarer