Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Norrtälje sjukhus.

Norrtälje sjukhus. Bild: Per Grundberg

Farmacipersonal räddar ett ton läkemedel från tippen

Tre farmaceuter och en apotekstekniker gör att Norrtälje sjukhus slänger betydligt mindre läkemedel än tidigare. 

Annons:

Förra året kasserade sjukhuset drygt 3,8 ton läkemedel, vilket var nästan ett ton mindre än 2014. Minskningen beror på en välfungerande läkemedelsenhet som uppstod i kölvattnet av förändringar som kom efter en upphandling.

– Förut fick vi vätskevagnar med lastbilar från Sös. Detta skulle inte funka med den nya upphandlingen och då blev utmaningen hur vi skulle fixa så att operationssköterskorna inte behövde stå och plocka upp vätskor hela dagarna, säger chefsapotekare Malin Alenius till Dagens Apotek.

Svaret blev att anställa två receptarier och en apotekstekniker som tillsammans med Malin Alenius tar hand om service, förråd och läkemedelsförsörjningen på sjukhuset. De packar upp och beställer, men bevakar också bäst-före-datum och ser till att nästan inga preparat behöver kasseras på grund av att hållbarheten har gått ut.

– När de ser att hållbarheten på ett läkemedel i ett förråd håller på att gå ut vet de vilken avdelning som använder det läkemedlet ofta. Då flyttar de det gamla dit och tar ett färskt läkemedel till förrådet. Vi har också infört gemensamma sällanläkemedelsförråd där man kan ha mer udda läkemedel så att inte varje avdelning behöver att det själv, säger Malin Alenius.

I och med att farmacipersonalen anpassar beställningarna spar sjukhuset också pengar. I runda slängar handlar det om cirka 250 000 kronor per år som Norrtälje spar in jämfört med ett liknande akutsjukhus som inte har egen läkemedelspersonal som sköter beställningarna, enligt Malin Alenius.

– Det är mycket pengar eftersom vi är ett så litet sjukhus. Vi hade bara en enda jourbeställning 2015 så det är också bra för patientsäkerheten, säger hon.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler