Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Läkare ordinerade fasta och gurkmeja

Efter fem lex Maria-anmälningar anser ett landsting nu att en läkare kan utgöra en patientsäkerhetsfara.

Annons:

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska de två senaste lex Maria-anmälningarna handla om försenade utredningar av patienter vid läkarens tidigare arbetsplats i ett landsting i södra Sverige. Till anmälan finns det även bifogat ett mejl från läkarens tidigare verksamhetschef som radar upp en rad andra tveksamheter.

Enligt mejlet ska läkaren ha problem med att följa hygienrutiner och använder klocka, ringar och armband. Vidare ska han ha hela sitt rum fyllt med religiösa symboler. Enligt verksamhetschefen ska utsmyckningen, i kombination med att läkaren ska ha försökt få patienter att gå med i kyrkan, ha lett till att de känt sig olustiga. En patient ska ha sagt att ”jag fick nog inte antibiotika för att jag vägrade gå med i hans kyrka”. Läkaren ska även ha ordinerat bland annat gurkmeja, LCHF-diet och flera dagars fasta till sina patienter. I mejlet står också att läkaren kallat patienter hysteriska, gått in på personliga saker utan koppling till besöket samt utan patienternas kännedom ändrat deras recept.

Enligt verksamhetschefen ska läkaren ha sagt att han inte tänker ändra sig varför hans anställning avslutades. I mejlet framgår att läkaren nyligen anställts vid en annan arbetsplats i samma landsting.

Kommentarer

Kommentarsfunktionen är för tillfället avstängd