Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Johan Jeppsson/Bildbyrån

"Inga inställda canceroperationer"

UPPDATERAD: Över 200 sjuka barn har fått vänta mer än 90 dagar på operation på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Men vare sig cancer- eller hjärtoperationer har skjutits upp, säger sjukhusledningen.

Annons:

Anledningen till krisen är brist på operationssjuksköterskor. Sedan i höstas har ett flertal sjuksköterskor slutat på sjukhuset. En del av dem har lockats av jobb på andra sjukhus i Stockholmsområdet som betalar bättre.

Detta har fått till följd att ett antal operationer har skjutits upp och att över 200 barn har fått vänta längre än 90 dagar på sin operation.

Det rapporterade Svenska Dagbladet igår, tisdag, men nu säger sjukhusledningen att vare sig cancer- eller hjärtoperationer har ställts in på grund av sjuksköterskebristen.

– Absolut inte. I stället är det andra typer, mindre brådskande operationer. Men vi har problem och det är självklart aldrig bra om en planerad operation skjuts upp, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

TT: Många av sjuksköterskorna har slutat på grund av lönen. Vad gör ni åt det?

– Lönen är självklart viktig, men jag tror att arbetsbelastningen är en minst lika viktig orsak och den arbetar vi nu med att förbättra.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler