Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Forskarna lät 60 personer med multipel skleros testa metoden.

Forskarna lät 60 personer med multipel skleros testa metoden. Bild: Thinkstock

Kalorisnål diet verkar minska ms-symtom

Patienter med ms upplevde att hälsan blev bättre efter en fasteperiod. Cykler av fasta ledde även till kliniska förbättringar hos möss med en autoimmun sjukdom, enligt en studie i Cell reports.

Annons:

Försöksdjurens sjukdomsbild gick tillbaka om de periodvis åt en kalorisnål diet, skriver amerikanska, tyska och grekiska forskare. Exempelvis började skadliga immunceller dö samtidigt som myelinproducerande celler bildades på nytt. Det är en celltyp som förstörs vid den autoimmuna sjukdomen multipel skleros som ger känselrubbningar och gångsvårigheter.   

Djuren fick äta en kost som innehöll mindre kalorier och proteiner än en standarddiet. De gick på dieten tre av sju dagar i cykler under totalt 30 dagar. Efter perioden uppvisade samtliga möss färre symtom och 20 procent blev helt återställda från sin sjukdom, jämfört med kontrollmöss som åt en standarddiet utan fasta.

Forskarna lät även 60 personer med multipel skleros randomiseras till att testa metoden. 18 patienter fick fasta under en veckas tid innan de började äta en medelhavskost som bland annat var rik på frukt, nötter och fisk under sex månader. Dessa patienter uppvisade en bättre hälsokvalitet jämfört med andra deltagare som inte hade en fasteperiod.  

Varför en kalorisnål diet verkar leda till färre ms-symtom är inte helt känt ännu. Men under fasta frisätts troligtvis kortison som avdödar skadliga immunceller, skriver forskarna bakom studien. De planerar nu en större klinisk studie för att ta reda på om fasta kan bli en potentiell behandling för patienter med ms.  

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler