Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Två cytostatika var bättre än ett efter pankreaskirurgi

ASCO 2016. Patienter med pankreascancer som dessutom fick läkemedlet kapecitabin efter kirurgi hade en överlevnadsfördel, jämfört med dem som bara fick standardläkemedlet gemcitabin.

Annons:
Matthias Löhr.

Det visar en internationell multicenterstudie, där även svenska forskare deltagit, som presenterades på Asco under fredagen.

Patienter som efter kirurgi fick adjuvant behandling med två olika cytostatika, både kapecitabin och gemcitabin, levde i median längre – 28 månader – jämfört med dem som bara fick gemcitabin, som levde i 25,5 månader i median.

– Vid pankreascancer har varje steg framåt stor betydelse. Tre månader ökad överlevnad betyder mycket för den här patientgruppen, där nästan alla som drabbas dör av sin sjukdom i dagsläget, säger Matthias Löhr, överläkare och professor vid Karolinska institutet, som inte själv varit med och gjort studien.

– Vi ger redan kapecitabin i tillägg till gemcitabin i palliativt syfte. Nu har man visat att det fungerar bra även vid adjuvant behandling, fortsätter han.

I studien, som beskrivs som den näst största någonsin hos patienter med pankreascancer som genomgått kirurgi, ingår 732 patienter som fick sin tumör borttagen kirurgiskt mellan 2008 och 2014.

Resultaten visar också att det inte var några stora skillnader i biverkningar mellan de två grupperna.

Kommer resultaten att påverka behandlingen av pankreascancer i Sverige?

– Det hoppas jag. Det finns två andra mer potenta läkemedelskombinationer, till exempel gemcitabin i kombination med Abraxane, som man kan använda som adjuvans efter kirurgi, men de är förknippade med mycket biverkningar. I den här studien såg man inte så mycket biverkningar. Det är en stor fördel, säger Matthias Löhr.

Cancer i bukspottskörteln tillhör de cancerdiagnoser som har sämst prognos. Bara cirka 20 procent av patienterna har en tumör som går att operera.

Läs abstract här. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler