Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Anders Bergström och Eva Ekesbo

Anders Bergström och Eva Ekesbo Bild: Samuel Åsgård

Smarta telefoner ger smärta som feltolkas

Vården måste lära sig att känna igen symtom från patienter som har använt sina smarta telefoner oergonomiskt. Det var budskapet från två fysioterapeuter under Almedalsveckan.

Annons:

Anders Bergström och Eva Ekesbo fick deltagarna på Fysioterapeuternas seminarium på måndagen att göra övningar för att lindra smärta från felaktigt användande av smarta telefoner, surfplattor och laptops. De berättade också om den sammanställning de gjort som visar att allt fler fysioterapeuter möter patienter med symptom som de fått av att sitta med huvudet framskjutet och framåtböjt och stirra in i en skärm. Det kan handla om smärta i nacke, skulderblad, tänder, käke och armar eller domningar, yrsel eller huvudvärk.

– Det här är nya symptom som började dyka upp 2012 när smartphone blev var mans egendom, säger Eva Ekesbo när Dagens Medicin träffar henne och Anders Bergström i Visby.

Deras sammanställning visar att primärvården ofta är dålig på att känna igen symtomen från felaktigt skärmtittande. I stället startas omfattande och dyra utredningar för att utesluta hjärntumörer och andra allvarliga diagnoser.

– Man kan bespara sig både resurser, tid och lidande för patienterna genom att alltid skicka patienter med dessa symtom till en fysioterapeut först, säger Anders Bergström.

Han vill se satsningar på att utbilda läkare och sjuksköterskor i att känna igen de allt vanligare skärmrelaterade symtomen. Dessutom vill han att grundskolan ska införa obligatorisk ergonomiutbildning för att undvika att den uppväxande generationen får skador av sitt skärmanvändande. Han berättar att de sett patienter så unga som sju år med smärta relaterad till skärmanvändande.

– Alla skolbarn behöver få en utbildning i bondförnuftsergonomi, säger Anders Bergström.

Till alla som redan har drabbats av smärta och domningar från sitt användande av smarta telefoner har de båda fysioterapeuterna ett råd.

– Håll telefonen i ögonhöjd, säger Eva Ekesbo.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler