Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock /Cogent-Marketing

”Myt om medicinering av adhd lever vidare”

 

Lars Lundström, doktor i psykologi och legitimerad psykolog, är kritisk till den spridning studien om adhd-medicin till fängelsedömda män, gjord vid Karolinska institutet, har fått. "Vad är det för maktförhållanden inom KI och svensk psykiatri som gör det möjligt att denna myt får evigt liv?" frågar han sig. 

Detta är opinionsmaterial. Åsikterna som förs fram här är upphovsmannens egna.
Annons:
Lars Lundström, doktor i psykologi och legitimerad psykolog.
Bild: Jonatan Johansson / fribild

Läkemedel mot adhd resulterar i färre återfall i missbruk. Det visar en studie vid Karolinska institutet där 54 fängelsedömda män med ADHD och amfetaminberoende deltog. Ett pressmeddelande från Karolinska institutet blev en TT-nyhet i oktober 2013 med stor spridning i media.

Den bakomliggande undersökningen av interner vid Håga-anstalten som utförts av Franck, Konstenius med flera har kommenterats av Läkemedelsverket: ”Då blindningen inte har kunnat upprätthållas är det vetenskapliga värdet av studiens resultat ringa.” (5 juni 2013) och av Socialstyrelsen: “Studien medger inte uttalanden om effekten på adhd-symtom eller substansberoende vid metylfenidatbehandling av individer med adhd och samtidigt amfetaminberoende.” (14 april 2015)

Ur studien bortföll 75 procent av deltagarna. Detta omöjliggör andra slutsatser än att den misslyckats. Forskningsprocesser utvecklas ofta genom ”trial and failure”. Vilket förutsätter att resultaten beskrivs korrekt. Här några exempel på hur KI:s felaktiga resultatsammanfattning återkommer gång på gång:

  • Som avhandling vid KI:s institution för klinisk neurovetenskap (Konstenius: adhd in substance use disorders). Individuellt anpassad dos, med högre maximal dos, resulterade i minskade ADHD symtom, bättre kliniskt allmäntillstånd och högre kvarstannade i behandling. Dessutom minskade risken för återfall i missbruk hos denna grupp personer med mångårig beroendesjukdom.
  • I mars 2014 publicerade tidskriften Addiction en artikel med samma ursprung och slutsats.
  • Återigen den 1 februari i år refereras i Läkartidningen till den felaktiga resultatsammanfattningen.
  • Inom kriminalvården har undersökningen använts för att motivera utbyggd adhd-medicinering av interner med narkotikaklassade preparat.

Vad är det för maktförhållanden inom KI och svensk psykiatri som gör det möjligt att denna myt får evigt liv? 

Relaterat material
Läkare oroas över hög förskrivning av adhd-läkemedel
Mycket att vinna på att forska om adhd

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler