Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Ny studie: Fetma ökar inte risken för infarkt

Tvillingar med högre kroppsmasseindex (BMI) löper inte större risk att drabbas av hjärtinfarkt eller dö än sina smalare tvillingsyskon, visar en studie vid Umeå universitet som omfattar 4 046 genetiskt identiska tvillingpar.

Annons:

Samtliga tvillingar skilde sig åt vad gäller graden av kroppsfett, mätt i BMI. En uppföljning under drygt tolv år visade att ungefär lika många hjärtinfarkter och dödsfall drabbade tvillingar med högre BMI som tvillingar med lägre BMI.

"Men studien visar en stark association mellan fetma och diabetes, vilket talar för att hälsofrämjande interventioner för viktminskning kan vara mer effektiva mot diabetes än mot hjärtinfarkt och mortalitet", säger Peter Nordström, forskare vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, i ett pressmeddelande.

Studien har publicerats i JAMA Internal Medicine:http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamainternmed.2016.4104

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler