Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Döms lämna ut råmaterial till Pace-studien

Brittisk domstol har beslutat att universitetet bakom den omtalade Pace-studien om kroniskt trötthetssyndrom, ska offentliggöra rådata. Men den juridiska striden är inte över.

Annons:

Syftet med Pace-studien var att utvärdera behandlingar av kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit. Den genererade flera artiklar som publicerats i The Lancet. De gjorde bland annat gällande att kognitiv beteendeterapi och gradvis ökad träning kunde vara effektiv behandling, vilket orsakade kontrovers.

Patientföreningar gick i taket, namninsamlingar gjordes för att delar av studien skulle dras tillbaka, och vissa forskare pekade på allvarliga metodproblem och krävde en oberoende granskning. ICO, en brittisk myndighet för informationsrättighet, krävde att råmaterial bakom studien offentliggjordes.

Nu har brittisk domstol beslutat att Queen Mary University of London måste, trots protester, lämna ut forskningsmaterial enligt vad som kan liknas vid den svenska offentlighetsprincipen, i Storbritannien kallat Freedom of information act. Universitetet har tidigare protesterat mot begäran och har bara delat information med andra forskare om det funnits ett sekretessavtal.

Queen Mary University har fortfarande möjlighet att överklaga. Just nu undersöker lärosätet domstolsbeslutet och överväger ett svar som ska ta hänsyn till både forskningsdeltagarna och forskarvärlden, skriver de på sin hemsida.

Relaterat material
Studie kan avgöra kontrovers om behandling vid ME/CFS
Kroniskt trötthetssyndrom kan få ett nytt namn

Kommentarer

 • Atakan Erik Befrits 2016-08-19 11:05:04

  Dr Nilsson, bearbetningsbar avpersonaliserad rådata var det som efterfrågades för peer-review, inte 300,000 poster registerdata. Tämligen självklart egentligen om man vill få sin analys stärkt av fler körningar som leder till samma slutsatser? Eller är jag bara naiv?

 • Dr Nilsson 2016-08-18 22:53:16

  Till nedan skribent: Svenska registerdata får ej lämna EU, även om de är avkodade, så länge det finns en nyckel.

 • Atakan Erik Befrits 2016-08-18 15:33:13

  Intressant! Amerikanska forskare stämde KI för att få tillgång till MONICA rådata på 300,000 svenskar. KI hade blåvägrat och domstolen ansåg att endast kraftigt "redacted" kopior kunde utfås i pappersformat, på begärande forskares bekostnad.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!