Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bild: Akademiska sjukhuset/Creative Commons CC BY 3.0

Förstärkningsläge i Uppsala efter nytt datahaveri

Journalsystemet Cosmic har kraschat och Landstinget i Uppsala län har förklarat regionalt förstärkningsläge, som fortgår under fredagen.

Annons:
Martin Wohlin, överläkare vid akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset, anser att patientsäkerheten är hotad.

Förstärkningsläget innebär att en särskild grupp kallades samman med bland andra chefsläkare och medicinskt ansvariga under torsdagen. Den gruppen har fullt mandat att tilldela resurser för att lösa situationen. Både externa tekniker och landstingets egna arbetar med problemet.

Även dagen innan, på onsdagen, havererade Cosmic och personalen hade bara tillgång till en läskopia som inte uppdaterades, och läkemedelslistor drogs ut på papper. När problemet uppstod försökte omkring 500 personer använda systemet.

På kvällen/natten till torsdagen, när trycket på Cosmic var lägre, fungerade det igen. Men vid åttatiden på torsdagsmorgonen havererade det på nytt. Den här gången när omkring 1 500 personer försökte använda det.

– Vi har vidtagit åtgärder precis som i går. Vi lade upp en aktuell läskopia av journalsystemet, vi har stängt driftsmiljön, sade Annemieke Ålenius, chef för elektroniska journaler i Landstinget i Uppsala län på torsdagen.

Men det finns problem även med att använda läskopian.

– När för många är inne i läskopian kommer andra inte åt den. Det problemet håller vi på att åtgärda.

Och den läskopian är ny?

– Den är uppdaterad klockan 08.10 i morse, men informationen som finns i den beror på om man under natten har lyckats lägga in manuella registreringar.

Det enda positiva med att journalsystemet ligger nere att är att läkarna tillbringar mer tid med patienter, i alla fall inom akutsjukvården, konstaterar Martin Wohlin, överläkare vid akutsjukvård och internmedicin på Akademiska sjukhuset.

– Det här innebär otroliga patientsäkerhetsrisker. Alla information går från mun till mun, säger han till Dagens Medicin.

– Och vi skjuter ett enorm arbete framför oss när vi sen ska skriva in alla anteckningar i journaler i efterhand.

På onsdagen ställdes några operationer in på lasarettet i Enköping, medan verksamheten på Akademiska sjukhuset fortsatte som planerat.

– I dag (torsdag) har vi såvitt jag vet inte ställt in några operationer. Det enda jag vet är att man på psykiatrin har avbokat vissa besök eftersom man behöver ha tillgång till information som finns i journalen, säger Annemieke Ålenius.

Hon säger att landstinget inte har haft något driftsstopp sedan 2011.

– För oss är det här förstås en stor grej. Men det är tillfredsställande att trots att det gått så många år så verkar våra avbrottsrutiner fungera ganska bra. Men vi måste lösa detta.

Även på fredagen fortgår haveriet, utan någon prognos för när problemet kan vara löst.

Relaterat material
Stabsläge på Akademiska

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler