Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Harriet Wallberg sparkas

KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg sparkas som universitetskansler efter KI-skandalen, uppger statsrådet Helene Hellmark Knutsson.

Annons:

- Förtroendet för henne är skadat. Jag har kallat till henne för ett samtal i dag och sagt att hon inte kan verka i rollen som universitetskansler. Hon har sagt sig förstå detta, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Ministern för högre utbildning och forskning kritiserar de båda rektorer som var inblandade på Karolinska institutet under perioden den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini var anställd. Dessutom får hela KI:s styrelse enligt ministern lämna sina poster efter skandalen.

Ett nonchalant förhållningssätt till regler och lagar, bristande dokumentation och en rekrytering som skett trots flera tydliga varningar. Sten Heckschers utredning kring Paolo Macchiarinis tid vid Karolinska institutet riktar svidande kritik mot ansvariga för universitetet.

Den förre rektorn Anders Hamsten tvingades avgå till följd av Macchiarini-skandalen, men han tillträdde flera år efter det att Macchiarini anställdes vid universitetet.

När Paolo Macchiarini rekryterades 2009 var Harriet Wallberg rektor och i Sten Heckschers utredning konstateras att "Rektor hade sedan en aktiv roll och egna kontakter med Macchiarini under rekryteringsprocessen".

I en tidigare intervju i dag erkände Harriet Wallberg att hon borde efterfrågat bättre underlag när kirurgen Paolo Macchiarini anställdes.

Dagens Medicin har sökt Harriet Wallberg utan framgång efter regeringens besked.

 

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler