Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset.

Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset. Bild: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

Läkare kräver Melvin Samsoms avgång efter Macchiarini-härvan

Melvin Samsom är en belastning och måste lämna sitt uppdrag som sjukhusdirektör. Den skriver en överläkare på Karolinska universitetssjukhuset i ett brev till styrelsen.

Annons:

Osanningar, disciplinära straff mot visselblåsare och en allmänt dålig riktning i styret av Karolinska universitetssjukhuset är några punkter som listas i brevet av Jarl Ehrenberg, överläkare på perioperativ medicin och intensivvård vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– Jag är inte den enda som tycker och tänker så men det är en atmosfär här på sjukhuset att folk inte törs säga något på grund av hot om repressalier, säger Jarl Ehrenberg.

Han säger att det finns flera andra läkare och sjuksköterskor som delar hans mening.

– Folk är försiktiga med att använda mejl eftersom det är arbetsgivarens mejl. Men jag har fått många ryggdunkningar och handskakningar.

Huvuden rullar i spåren av att de båda utredningarna om Macchiarini-affären presenterats. Hittills är det på Karolinska institutet som avgångarna duggat tätt. Tidigare rektorn Harriet Wallberg fick i måndags sparken som universitetskansler och Nobelförsamlingen petade på tisdagsförmiddagen både henne och tidigare rektorn Anders Hamsten från sina uppdrag där. Ordföranden i KI:s styrelse, Lars Leijonborg, har också avgått. På universitetssjukhuset är det stillsammare, trots massiv kritik i Kjell Asplunds utredning som presenterades i förra veckan.

Utredningen lägger stort ansvar på Ulf Lockowandt som var verksamhetschef på thoraxkirurgiska kliniken vid de två senare operationerna, och Bo Tideholm, verksamhetschefen för öron-näsa-hals, där den första operationen hade sin hemvist. Båda har nu tagit en timeout.

I brevet till universitetssjukhusets styrelse hävdar Jarl Ehrenberg att sjukhusdirektör Melvin Samsom försökte bestraffa visselblåsarna som anmälde oegentligheterna i Macchiarinis arbete. Han skriver även att Melvin Samsom och Karolinska institutets dåvarande rektor Anders Hamsten ”ljugit offentligt om indikationen för Macchiarinis operationer”, men att rektorn ”hade den goda smaken att avgå”.

Melvin Samsom och Anders Hamsten skrev en debattartikel i Dagens Medicin i september 2015 där de försvarade Macchiarinis operationer och bland annat refererade till Helsingforsdeklarationen. Det är något som kritiserats starkt av professor Bengt Gerdin, som tidigare granskat Macchiarinis verksamhet vid Karolinska institutet. Han har kallat försvaret för en skandal och tolkningen av Helsingforsdeklarationen för vidlyftig.

Jarl Ehrenberg kritiserar även Melvin Samsom för att ha velat tillsätta en internutredning ledd av personer som ”ljugit offentligt om indikationerna för, och karaktären av Macchiarinis trachealtransplantationer”, men att han gav vika för kritik både inifrån sjukhuset och utifrån när den externa utredningen i stället tillsattes.

Sjukhusstyrelsens ordförande Anders Ekblom berättar att de ska titta på ärendet och utvärdera alla detaljer.

Har du förtroende för Melvin Samsom?

– Det faktum att man fortsätter att arbeta innebär ju faktiskt att man har sitt jobb kvar. Vi går igenom det här, ser vad som kommer upp och så tar vi ställning till det. Från styrelsens perspektiv är det viktigt att lyfta på varje sten i relation till Kjell Asplunds utredning, säger han.

Anders Ekblom har sett Jarl Ehrenbergs brev och bjudit in honom till ett möte. Han vill innan dess inte närmare kommentera detaljerna i brevet.

Har du fått någon indikation på att sjukhusdirektören straffat visselblåsare?

– Personligen är det inget jag känner till, säger Anders Ekblom, som också poängterar att visselblåsarna i Macchiarini-fallet fått Karolina­priset av sjukhusdirektören. 

Sveriges läkarförbund har inte noterat något utbrett krav bland läkarna på sjukhuset att Melvin Samsom bör avgå.

– Jag har pratat både med dem som tycker att han ska avgå och dem som tycker att det vore förödande om han försvinner mitt i den här processen med ett omfattande förändringsarbete, säger Yvonne Dellmark, ordförande för Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Melvin Samsom skriver i ett mejl till Dagens Medicin att han fått information om kritiken och kommer att göra en uppföljning efter att styrelsen talat med Jarl Ehrenberg. Han skriver också att han själv gärna ”har en dialog med den anställde”.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler