Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Per-Anders Ohlsson

Per-Anders Ohlsson Bild: Thinkstock

Undersköterskan ryter ifrån för sjuksköterskornas skull

Han är undersköterskan som tröttnat på situationen i Region Skåne och som gör sjuksköterskornas sak till sin. Med 35 års erfarenhet i ryggen skickade Per-Anders Ohlsson en tankeställare till politikerna.

Annons:

”Många av er var nog inte påtänkta som regionpolitiker, när jag inledde min karriär inom sjukvården” skriver Per-Anders Ohlsson, som arbetar på Skånes universitetssjukhus, Sus i Lund, i ett brev adresserat till politiker i regionstyrelsen.

Han har sett flera förändringar, inte minst sammanslagningen av Lund och Malmö som hamnade under ett SUS-tak. Genomgående har han känt att politikerna inte lyssnar på personalen, i synnerhet inte på sjuksköterskorna.

Det som fick honom att skriva brevet just nu är ett förslag om skattehöjning på 30 öre som har fått mothugg av Alliansen. Men en sådan höjning behövs, menar Per-Anders Ohlsson.

– Det finns fog för en skattehöjning. Vi behöver det för fler vårdplatser.

En annan lösning också är att ”dra in samtliga tjänstebilar för konsulter och ekonomer samt omförhandla deras fallskärmar”, skriver han.

Han refererar bland annat till siffror som Sydsvenskan tagit fram i samband med en granskning av konsulter och tjänstemän i Region Skåne. Tjänstemännen har ett fallskärmsavtal som Vårdförbundet sedan räknat ut skulle betala 60 sjuksköterskors löner.

 – Jag blev chockad. Här säger politikerna att vi inte har råd att höja sjuksköterskornas löner. Däremot har vi råd att ge tjänstemännen väldigt lukrativa avtal. Det är skattepengar jag hellre gett till verksamheten, till bra lön och kompetensutveckling. Det kunde användas för att locka personal och konkurrera med bemanningsföretagen, säger Per-Anders Ohlsson.

Du engagerar dig mycket för sjuksköterskornas roll. Berör det här dig också?

– Vi drabbas indirekt då vårdavdelningar läggs ned och vi slussas vidare till andra avdelningar, säger Per-Anders Ohlsson som varit med om två nedläggningar på grund av sjuksköterskebrist och en budget som inte hållit.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Min förhoppning är att vi får igång en dialog med politikerna. Jag vill gärna ha en återkoppling så vi kan föra en saklig dialog. Jag vill inte skälla ut dem, säger Per-Anders Ohlsson.

Kommentarer

 • Johansson 2016-09-12 22:57:26

  Den ekonomiska verkligheten är aldrig annat än oförskämd. Denna gång kommer landets sjuksköterskor stå i skottlinjen för besparingarna - i en tuff tid med ekonomiska prioriteringar.

 • SSK student 2016-09-12 20:32:39

  Bra Per-Anders! Tyvärr tror jag vi kan skrika bäst vi vill. Det är nog bara att inse att sjuksköterskor aldrig kommer få det som krävs för att utföra det adekvata och viktiga yrke de är utbildade för. Ser vi dessutom till Socialstyrlsen nya förlslag om delegering av läkemedel inom slutenvården till undersköterskor (inge illa menat om undersköterskor), dessutom utan resetrektioner, så kommer ännu färre sjuksköterskor behövas. De få som är kvar kan då utan tidsproblem ägna sig åt dokumentation, städa rum och fylla på papper i skrivare, något det absolut behövs en 3 årig högskoleutbildning för. Tragiskt, svensk sjukvård är på väg åt helt fel håll.

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!