Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Harriet Wallberg.

Harriet Wallberg. Bild: Melker Dahlstrand/Bildbyrån

Sparkad kansler till elefantkyrkogård

Tidigare KI-rektorn och numera sparkade universitetskanslern Harriet Wallberg placeras på utbildningsdepartementet.

Annons:

Harriet Wallberg fick sparken som universitetskansler förra veckan, som en följd av Macchiarini-skandalen. Hon var rektor för Karolinska institutet när den ifrågasatte kirurgen Paolo Macchiarini anställdes.

Eftersom Wallbergs förordnade sträcker sig till våren 2020 behåller hon dock sin lön och placeras i stället i regeringskansliet som generaldirektör.

Nu är den formella anställningen klar och det står klart att hon tills vidare placeras på utbildningsdepartementet, enligt ett regeringsbeslut som Expressen har tagit del av.

Där gör hon sällskap med en annan före detta KI-rektor, Anders Hamsten, som också placerades på departementet efter att han lämnade sin rektorstjänst i februari i svallvågorna av Macchiarini-skandalen.

Ordningen att petade generaldirektörer placeras på regeringskansliet under den tid som återstår på förordnandet kallas populärt för ”elefantkyrkogården”.

Av regeringsbeslutet framgår också att Harriet Wallberg får behålla sin anställning som KI-professor under den tid hon är anställd vid regeringskansliet.

Relaterat material
Paolo Macchiarini – detta har hänt
Anders Hamsten avgår som rektor för KI

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 6 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler