Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Upptäckter kring hepatit C gav Laskerpris

Forskare som lyckats studera hur hepatit C-viruset förökar sig och därmed bana väg för nya effektiva läkemedel är några av dem som i år tilldelats det prestigefulla Laskerpriset.

Annons:

Under mer än tio år försökte Ralf Bartelschlager, vid universitetet i Heidelberg, och Charles Rice, vid Rockefeller University i New York, att få hepatit C-viruset att föröka sig inuti provrörsceller.

De lyckades till slut. Och deras metod blev oumbärlig för forskarkollegan Michael Sofia, som nu jobbar på läkemedelsföretaget Arbutus Biopharma. Han testade nya läkemedelssubstanser mot viruset, vilket till slut banade vägen för de nya mycket effektiva direktverkande läkemedlen mot hepatit C.

För sina insatser belönas de tre forskarna med 2016 års Laskerpris i klinisk forskning. Det meddelande den New York-baserade Mary and Albert Lasker Foundation i tisdags den 13 september.

Då tillkännagav stiftelsen också att tre forskare som gjort viktiga upptäckter kring hur celler känner av och svarar på syretillgång tilldelat 2016 års Laskerpris i basal medicinsk forskning. Pristagarna är William Kaelin, vid Dana-Farber Cancer Institute/Harvard Medical School, Peter Ratcliffe, vid Univesity of Oxford/Francis Crick Institute, samt Gregg Semenza, vid Johns Hopkins University School of Medicine.

Priset för speciell prestation i de medicinska vetenskaperna gick till Bruce Alberts, vid University of California i San Fransisco, för sina upptäckter kring DNA-replikation och proteinkemi, samt för sitt ledarskap i internationella vetenskapliga organisationer och för att ha hjälpt till att förbättra utbildningen i naturvetenskap och matematik.  

Laskerpriset anses vara den mest prestigfyllda medicinvetenskalpliga priset efter Nobelpriset. 87 Laskerpristagare har också vunnit Nobelpriset, uppger New York Times.

Kommentarer