Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Pace-studie kritiserad på nytt efter släppt rådata

Universitetet bakom den omtalade Pace-studien om kroniskt trötthetssyndrom har släppt rådata. Kritiker till studien menar att de tidigare resultaten överdrivits kraftigt.

Annons:

Som Dagens Medicin tidigare berättat har brittisk domstol beslutat att Queen Mary University of London måste offentliggöra rådata bakom Pace-studien om behandling av kroniskt trötthetssyndrom med träning och kognitiv beteendeterapi.

Universitetet hade kunnat överklaga beslutet, men har nu valt att släppa data. I ett uttalande på lärosätets webbsida skriver de att informationen är anonym.

Några av studiens kritiker, däribland biostatistikprofessorn Bruce Levin som även krävt offentliggörandet av råmaterialet, har nu gjort en preliminär omanalys av tillfrisknandegraden. De menar att studien kraftigt överdrev resultaten av tillfrisknande så mycket som fyrfalt.  

Syftet med Pace-studien var att utvärdera behandlingar av kroniskt trötthetssyndrom, även kallat myalgisk encefalomyelit. Den genererade flera artiklar som publicerats i The Lancet. Forskarna menade att kognitiv beteendeterapi och gradvis ökad träning kunde vara effektiv behandling, vilket orsakade kontrovers.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler