Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

I den nya analysen har man tittat närmare på 33 hälsoindikatorer för 188 länder.

I den nya analysen har man tittat närmare på 33 hälsoindikatorer för 188 länder. Bild: Thinsktock

Sverige i topp gällande hälsa

Sverige är det tredje bästa landet i världen när det kommer till att uppfylla FN:s mål för att främja hälsa, enligt en ny analys som är publicerad i Lancet. 

Annons:

Före Sverige hittas Island som kniper förstaplatsen tätt följd av Singapore. Tillsammans utgör länderna topp tre i världen när det gäller att uppnå mål i en FN: satsning som kallas sustainable development goals, SDG.

Det är ett internationellt utvecklingsarbete som bland annat ska minska fattigdomen och förbättra den globala hälsan fram till år 2030. Att främja välmående i alla åldrar är ett viktigt steg för att nå en hållbar utveckling, skriver FN på sin hemsida.

I den nya analysen har man tittat närmare på 33 hälsoindikatorer för 188 länder mellan 1990 och 2015. De rör bland annat övervikt, alkoholanvändning och förekomsten av hiv.

Enligt resultaten var Sverige exempelvis bra på att minska dödlighet hos barn under fem år samt hålla en hög hygienkvalitet. I det stora hela visar analysen att många länder har gjort framsteg inom hälsoområdet – det finns exempelvis förbättringar gällande spädbarnsdöd och universell sjukvård. Men analysen avslöjar också försämringar, bland annat gällande insjuknande i hepatit B och övervikt hos barn.  

För att kunna jämföra länderna skapades ett indexpoängsystem för varje hälsorelaterad indikator. De tre länderna med lägst sammantagen poäng är Centralafrikanska republiken, Somalia och Sydsudan.

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler