Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Helsingborgs lasarett.

Helsingborgs lasarett.

Massuppsägning bland barnsjuksköterskor i Helsingborg

Majoriteten av sjuksköterskorna på barnklinken på Helsingborgs lasarett har sagt upp sig i protest mot vad de anser vara dålig återhämtningstid och orättvis lönepolitik.

Annons:

17 sjuksköterskor av 32 har sagt upp sig på sambemannade barnakuten och barnavdelningen, och 15 av 24 sjuksköterskor har sagt upp sig på neonatalavdelningen.

– Anledningen är att vi på neonatal har haft ett arbetstempo som skruvats upp de sista åren. Vi har fått en beläggning som är mer än full. Samtidigt får vi inte en tillströmning av ny personal, säger Helena Melldén, neonatalsjuksköterska i Helsingborg.

Hon säger att hon främst uttalar sig för just neonatalavdelningen, men att missnöjet bland barnsjuksköterskorna på de tre avdelningarna generellt gäller möjligheten till återhämtning, främst efter nattpass. Därtill anser sjuksköterskorna på neonatalavdelningen att de halkat efter i lön.

Det sistnämnda handlar om ett påslag på 1 500 kronor per månad till sjuksköterskor som anställts på svårbemannade avdelningar i Region Skåne. Dit räknas inte neonatalavdelningen. Dessutom tycks påslaget ha fått en oönskad bieffekt för neonatal. Enligt Helena Melldén har det gjort att de som söker ny anställning hellre går till andra avdelningar där de får bättre betalt.

Steen Ekdahl, divisionschef för specialiserad närsjukvård i Skånevård sund, säger att han vid tidigare möten med personalen på Helsingborgs lasarett har lovat att anställa tio extra sjuksköterskor på neonatal och sex på barnakuten/barnavdelningen.

– Det är den största förstärkningen jag har varit med om, säger han till Dagens Medicin.

Han säger också att sjuksköterskorna på neonatalavdelningen delvis ska ha kompenserats i den förra lönerevisionen för att de inte fått ta del av bonusen.

Under tisdagen och torsdagen kommer han återigen att träffa personalen på de berörda avdelningarna för att försöka lösa situationen.

Vad händer om ni inte lyckas övertyga sjuksköterskorna att stanna kvar?

– Ja då blir det en besvärlig situation. Det är en fråga vi måste sitta ned och diskutera igenom, säger Steen Ekdahl.

Helena Melldén säger att förutom fler anställningar krävs konkreta löften om arbetstidsförkortning.

– Får vi mer återhämtning kommer i princip alla att ta tillbaka sina uppsägningar. Men det gäller att de löser detta innan folk hittat nya jobb, säger hon.

Relaterat material

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler