Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Föddes med dna från tre personer

En bebis med dna från tre personer har för första gången sett dagens ljus, enligt de första resultaten från en ny studie. 

Annons:

Mamman till den amerikanske pojken, som nu har blivit fem månader gammal, bar på en genetisk sjukdom. Innan befruktningen ägde rum placerades därför moderns cellkärna i ett donerat ägg, och barnet fick därmed mitokondrie-dna från donatorn, skriver New Scientist.

Metoden är ännu kontroversiell, därför utfördes befruktningen i Mexiko där det inte finns något förbud mot tekniken. Experter har varnat för att det behövs noggranna uppföljningar om metoden används, samtidigt som det finns förhoppningar om att den kan förhindra att allvarliga sjukdomar ärvs.

I fjol beslutade Storbritannien att tillåta befruktningar med mitokondrie-dna från donatorer. Ett barn som blir till med denna metod ärver 37 gener från donatorn, medan över 20 000 av generna kommer från barnets föräldrar.

Hittills har endast abstractet publicerats inför en kommande presentation av fallet under det årliga ASRM-mötet, American Society for Reproductive Medicine, i mitten av oktober. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler