Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Kaos i psykiatrin i Bohuslän

Något gick fel när ansvaret för psykiatrin i norra Bohuslän gick från Capio till företaget Evidens Care. Efter en månad har Evidens fortfarande inte fått journalerna, med allvarliga konsekvenser för patienterna som följd.

Annons:

Evidens Care fick efter en upphandling ansvaret för psykiatrin i norra Bohuslän. Tilldelningsbeskedet kom den 10 mars, sedan dröjde det till den 20 april innan avtal skrevs. Bytet från den tidigare upphandlade leverantören Capio skedde den 1 september. Men patienternas journaler har ännu inte överförts till Evidens Care.

Konsekvenserna är bland annat att patienter inte fått sina recept förnyade och att de felaktigt friskförklarats.

När Dagens Medicin söker Evidens vd Anna Nordén skickar hon först ett sms med svaret: ”Kaos. Kan jag nå dig senare?”. Senare ringer hon upp och berättar om situationen den 1 september.

– Evidens skulle ta över ca 1 000 patienter utan så mycket som ett personnummer. Hela telefonsystemet slogs ut. Vi hade tio samtal i minuten. Telefonsystemet är fortfarande överbelastat med anledning av att patienter är utan mediciner och recept.  Evidens Care har fortfarande inte tillgång till journaler och medicinlistor 29 dagar senare. När vi öppnade stod personal redo för att boka in patienter, men vi fick släcka bränder där patienter redan innan övertagandet stod utan läkemedel med och recept som var slut.

Evidens Care har fått ta emot akuta fall bäst de kunnat, men utan journal och utan tid att kunna göra nybedömningssamtal.

Samtidigt har desperata patienter dykt upp på olika akutmottagningar, berättar Per Persson, chefsöverläkare på NU-sjukvårdens vuxenpsykiatri, för Göteborgs-Posten. Och verksamhetschefen för den slutna psykiatrin, Kent Storm, säger till Dagens Medicin att de dagligen har fått ta emot patienter som varit oroliga över att deras läkemedel börjat ta slut. 

Orsaken till att överföringen mellan Västra Götalandsregionen, VGR, och Evidens Care inte fungerat är inte helt klar.

– Evidens Care har inte kunnat kopplas till det elektroniska journalsystemet på grund av juridiska hinder. Därför har vi fått lösa det med pappersjournaler, säger Maria Sallin, handläggare på VG-regionen, till Göteborgs-Posten.

Hon säger också till tidningen att papperskopior på journalerna var möjliga först från den 9 september. Men Evidens Care hade ännu på torsdagen den 29 september inte fått några.

Anna Nordén menar att det är Västra Götalandsregionen som har misskött överlämningen.

– VGR skulle ha sett till att hela processen fungerat. Jag har aldrig varit med om en så grovt misskött överlämningsprocess någon gång.

Capio, den tidigare utföraren av psykiatrin i norra Bohuslän, säger till Dagens Medicin att de tre parterna har haft överlämningsmöten sedan i våras och att de överlämnat journalerna till regionen i slutet av augusti, vilket var överenskommelsen med VGR.

Frågan är då varför VGR inte lyckats överföra några journaler, digitalt eller på papper, sedan i mars när beskedet kom att Evidens Care vunnit upphandlingen. Regionen menar att det kan ha något att göra med att ett stort antal personer varit inblandade.

– Jag kan inte i dag säga var det har brustit. Att det varit så många kockar kan ha bidragit. Kanske har det att göra med tillitsfrågor. Vi ska utreda detta, säger Maria Sallin till Göteborgs-Posten.

Dagens Medicin söker Västra Götalandsregionen för en kommentar.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler