Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Susanna Sandberg, läkare på hudkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Susanna Sandberg, läkare på hudkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad. Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

”Återbesök och exakta telefontider har sin poäng”

Susanna Sandberg om telefonsamtalen från vården som kan komma närsomhelst.

Annons:

”Förr fanns det läkartider … Nu finns det telefontider” skrev journalisten Karin Thunberg nyligen i en krönika i Svenska Dagbladet. Hon minns hur bra det var när man fick prata med läkaren i lugn och ro mellan fyra ögon. Inte nog med att de ordentliga läkartiderna ersatts av telefonsamtal, ofta med en ny läkare hon inte träffat, utan hon förväntas också vara tillgänglig hela dagen för att bli uppringd. Eftersom hon inte kan sitta och vakta telefonen hela dagen kan hon befinna sig var som helst när det väl ringer.

”Jag vill inte avhandla mina krämpor framför en vällagrad grevéost” protesterar hon och berättar om dråpliga situationer då hon blivit uppringd på cykeln, på arbetet, i stan, och förstås, vid ostdisken.

Jag förstår Karin. Jag vill inte heller avhandla mina krämpor framför en grevéost. Det är inte värdigt.

Men det finns förstås, som alltid, två sidor av myntet.

Dagens sjukvårdspolitiker använder styrmedel som prioriterar tillgänglighet och effektivitet.

Patienterna efterfrågar också tillgänglighet och effektivitet. De vill ha tid genast, fast bara på en tid som passar dem. Man förväntar sig också att få provsvar direkt.

Visst finns det fortfarande möjlighet att boka in ett återbesök för att meddela provsvar, men återbesökstiderna är få eftersom nybesök prioriteras. Och hur effektivt är det att ta upp ett undersökningsrum och en läkartid en hel halvtimme för ett besked som man kan haspla ur sig per telefon på några minuter?

Förut fick patienterna på min mottagning ett klockslag då vi skulle ringa upp. Av olika skäl kunde det vara svårt att hålla tiderna exakt och därför införde vi för ett tag sen regeln att vi ringer ”på förmiddagen” eller ”på eftermiddagen”. Smart, tänkte vi. Vi läkare kunde ringa upp när det blev en lucka. Effektivt och bra, för oss.

Fast resultatet verkar ha blivit att ingen längre väntar på våra samtal. När man ringer upp har många inte klart för sig att de hade en telefontid, just i dag, och låter måttligt intresserade. (Kanske står de vid ostdisken? Och stod just i tur för att knipa den smaskiga grevén?)

En del svarar inte alls, andra säger att det är lite körigt och undrar om jag kan ringa hustrun i stället. Eller så är det upptaget, man får ringa nästa patient och komma ihåg att ringa nummer ett på listan, igen. Och igen.

Många patienter tycker som Karin Thunberg inte om telefontider alls. De ringer till mottagningen och undrar om de inte kan få komma i stället, det är en sak till som de vill fråga om.

Jag saknar också de där återbesöken. Med närvarande patienter som hade tid att lyssna, och vars mobiltelefoner inte ringde hela tiden. Det blev bra möten.

Jag börjar också tycka att det är rätt ohyfsat att ringa upp folk hur som helst när de minst anar det och ställa privata frågor och ge provsvar och sjukdomsbesked. Vi borde återinföra de mer exakta telefontiderna. Och återbesök, när det behövs. Skulle det vara bättre, Karin?

Kommentarer

 • Läkare 2016-10-15 18:42:16

  Men herregud, avsätt 30-60 min för 3-6 samtal på bestämd tid så pat vet att det ringer under denna tid och läkaren inte behöver trolla runt mellan allt. Vi hade liknande system som Susanna beskriver tidigare men läkarna tog sitt ansvar och styrde upp. Fungerar hur bra som helst både för läkare och patient. Bokande ssk/läk vet att det är max 3 samtal på 30 min och är det fullt bokas en annan dag.

 • DL Stockholm 2016-10-15 17:34:51

  Oj förlåt Susanne. Jag insåg inte att du är hudläkare. Ni har andra förutsättningar inser jag. Grattis!

 • DL Stockholm 2016-10-15 17:32:11

  Arbetar man i Stockholm så inser man däremot att det egentliga medicinska behovet har ersatts av en nickdockefunktion som har till syfte att bekräfta patientens googlesökning. "Kunden" har alltid rätt. Alltid rätt till sjukskrivning, morfin, sömnpiller, MR samt kortisolprov. Samt att bli uppringd exakt klockan 13.42 oavsett om jag är efter med patienten innan telefontiderna eller ej. Så vänligen. Om vi ska ringa upp på en exakt tid så krävs det att vi backar bandet rejält och slutar använda skattemedel till att bedriva frisörsalong. Då går det onekligen!

 • Robert S Kristiansson 2016-10-15 10:28:26

  Rekommenderar alla att läsa "the patient will see you now" av Topol. Såklart har du rätt Sanna, att vi måste fundera över våra arbetssätt, hur kommunicerar vi med patienter egentligen? Vad är det vi vill uppnå? Vart skall vi lägga vår (prioriterade) tid osv. Gillar framförallt avslutningen på din krönika "Skulle det vara bättre Karin?" Det är väl just "karin" som skall vara nöjd?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier