Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Rikard Berglund

Personalbrist på NKS barnintensiv ger fler dörrar

Det finns inte tillräckligt med sjuksköterskor på NKS barnintensiv för separata enkelrum. Så nu måste rummen länkas med dörrar för att trygga patientsäkerheten.

Annons:

Med något mer än en månad kvar till dess att  de första patienterna flyttar in från Astrid Lindgrens barnsjukhus måste barnintensiven på NKS byggas annorlunda från den ursprungliga planeringen. Väggar måste öppnas parvis mellan enkelrum för att ge sjuksköterskorna möjlighet att övervaka två barn samtidigt.

– Det är viktigt för att upprätthålla kapaciteten i barnintensivvården. Det underlättar också vid inskolning av personal så att man kan stödja varandra mellan rummen säger Annika Tibell, chefläkare för Nya Karolinskaprojektet.

Anledningen är att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor för att kunna bemanna de sex rummen på ett tryggt sätt. Barnintensivvården har uttryckt att rummen parvis bör kopplas med dörrar i stället för med enbart fönster som det är nu. Det räcker alltså inte att se in i rummet bredvid utan man bör också kunna röra sig snabbt dit.

NKS, till skillnad från Astrid Lindgrens barnsjukhus, fokuserar mer på enkelrum för integritetens skull. Det ses som en modernisering. Men det gör också behovet av personal större eftersom någon måste ha ständig uppsikt över barnen. Därtill har bristen på sjuksköterskor förvärrats.

Den här ändringen kommer lite i elfte timmen med bara en dryg månad till att patienter ska börja tas emot. En stor anledning är att man inte har tillräckligt med personal för att bemanna separerade enkelrum.

– Man har försökt lösa bemanningsfrågan och arbetssätten. Och nu när det börjar närma sig så ser man att då får vi en för stor neddragning i kapacitet, i relation till den belastningstopp vi ser komma. Och vi hör från de andra barnintensiverna i Sverige att de också har ett ansträngt läge, säger Annika Tibell.

När man ritade rummen, trodde man att personalsituationen skulle se annorlunda ut från vad den faktiskt gör?

– Man ritade ju rummen för ganska många år sedan. Då gjorde man sannolikt den bedömningen. Enkelrum inom intensivvården driver ett något högre personalbehov, det vet man. Det viktigaste är att vi bemannar på ett säkert sätt så att vi har den kapacitet som våra patienter behöver. Och Stockholm har ett ansvar nationellt sett med en hög del utomläns patienter.

Dörrarna mellan rummen har ännu inte installerats. Sjukhuset har lämnat in en ändringsförfrågan vilken nu först ska godkännas. Installation ska göras strax innan eller strax efter öppnandet.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   3 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler