Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Forskarna skriver att kopplingen mellan cancer och rökning är mer komplex än de tidigare trott.

Forskarna skriver att kopplingen mellan cancer och rökning är mer komplex än de tidigare trott. Bild: Thinkstock

Rökning orsakar hundratals mutationer varje år

Att röka ett paket cigaretter om dagen i ett år ger i snitt 150 extra mutationer i varje lungcell, enligt en ny studie i tidskriften Science. 

Annons:

Det är ett internationellt forskarlag som har kartlagt hur många mutationer i de olika organen som orsakas av rökning. Att tobak ökar risken för flera cancerformer är välkänt, men det finns många frågetecken gällande bakomliggande mekanismer.

I den nya studien har forskarna analyserat dna från tumörer hos 1 062 icke-rökare och 2 490 rökare. Studien inbegrep 17 olika cancerformer, exempelvis lungcancer och cancer i munhålan.

De nya resultaten pekar på att rökning orsakar ett stort antal permanenta mutationer i kroppens olika celler. Varje mutation utgör i sig en potentiell startpunkt för en kaskad av genetiska skador som skulle kunna utvecklas till cancer.   

Forskarna fann att antalet mutationer var allra högst i lungorna, alltså 150 stycken. Men att röka ett cigarettpaket om dagen under ett års tid låg även bakom 97 extra mutationer i snitt i varje cell i struphuvudet samt 23 extra mutationer i varje enskild cell i munhålan. Även urinblåsans celler drabbades av 18 extra mutationer i genomsnitt.

Enligt forskarna kan rökning skada cellernas dna på flera sätt. En möjlig teori är att tobaksröken påverkar cellens inbyggda klocka vilket gör att antalet mutationer ackumulerar i en allt snabbare takt hos rökare, jämfört med icke-rökare.

Forskarna skriver att kopplingen mellan cancer och rökning är mer komplex än de tidigare trott. De föreslår också att man bör utföra liknande analyser på ytterligare cancerformer i framtiden.  

Läs mer i abstract:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   2 + 5 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler