Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Försäkringskassan

Landstingen kan få ansvar för försäkringsmedicin

Landstingen ska överta ansvaret från Försäkringskassan för försäkringsmedicinska utredningar. Det föreslår en utredning på socialdepartementet. 

Annons:

En arbetsgrupp på socialdepartementet har haft i uppdrag att ta fram ett förslag på hur ansvaret för de försäkringsmedicinska utredningarna kan föras över till landstingen. I dag ansvarar Försäkringskassan för dessa och har anlitat ett antal läkare som försäkringsmedicinska rådgivare.

Om förslaget från socialdepartementet blir verklighet ska istället landstingen få huvudansvaret för att genomföra de försäkringsmedicinska utredningarna. Försäkringskassan ska enligt förslaget regelbundet förse landstingen med prognoser över sitt behov av försäkringsmedicinska utredningar.

Landstingen ska enligt förslaget få ersättning från Försäkringskassan för de utredningar de utför. Om landstingen inte anser sig ha kapacitet att utföra utredningarna ska de kunna sluta avtal med en privat aktör eller ett annat landsting för att utföra utredningarna.

Enligt socialdepartementet har det i dag varit oklart vilka skyldigheter landstingen har att bistå med försäkringsmedicinska utredningar. Detta har skapat samarbetsproblem mellan Försäkringskassan och landstingen som utredningen hoppas ska undvikas med den nya ansvarsfördelningen. 

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler