Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Demensfallen kan vara på väg ner

Förekomsten av demens har gått ned de senaste åren, enligt en ny amerikansk observationsstudie i tidskriften Jama Internal Medicine. 

Annons:

Bättre utbildning och en mer intensiv behandling av exempelvis diabetes tros vara en del av förklaringen. Det menar forskarna bakom studien som är verksamma vid University of Michigan i USA. De har jämfört förekomsten av demens år 2000 och 2012 bland fler än 21 000 personer som i genomsnitt var 75 år gamla.

Enligt resultaten var den relativa riskminskningen 24 procent mellan dessa år.

Under samma period ökade utbildningsnivån bland de äldre avsevärt och forskarna kunde se ett samband mellan antalet utbildningsår och risken att insjukna. Andra orsaker tros vara en förbättrad behandling av diabetes, högt blodtryck och höga kolesterolnivåer.

I Sverige och andra länder i Västeuropa tycks trenden vara densamma. Förra året publicerade den medicinska tidskriften The Lancet resultat från fyra större befolkningsstudier i lika många länder, däribland Sverige, som samtliga antyder att demensrisken är på väg ner.

Även de europeiska forskarna tror att en mer intensiv behandling av exempelvis högt blodtryck är en förklaring, eftersom riskfaktorerna för vaskulär demens och hjärtsjukdomar till stor del tycks vara desamma.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler