Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Toivo Heinsoo.

Toivo Heinsoo. Bild: Joel Marklund/Bildbyrån

Utredare lämnar läkemedelsjätte

Mannen som regeringen utsett att utreda Sveriges framtida läkemedelsnota lämnar cancerkommissionen hos ett av världens största läkemedelsbolag.

Annons:

Toivo Heinsoo, tidigare landstingsdirektör i Stockholms läns landsting, är en av fyra andra personer som under ordförande Lars Leijonborg ingått i amerikanska Bristol-Myers Squibbs svenska cancerkommission. Ett uppdrag som Toivo Heinsoo nu hoppar på grund av att han ska se över prissättning och finansiering av läkemedel.

Socialdepartementet uppger för Dagens Medicin att Toivo Heinsoo fick frågan om cancerkommissionen innan han fick frågan om att bli utredare åt regeringen, och att han hittills inte har deltagit på något möte. Enligt departementet ser Toivo Heinsoo inte några självklara jävsrisker med att å enda sidan vara statlig utredare i läkemedelsfrågor, och å andra sida ha ett uppdrag åt en av världens största läkemedelsbolag.

– Kommissionen är fristående från företaget och han har inte bedömt att det skulle föreligga ett jävsproblem. För att undvika alla former av misstankar om att arbetet i utredningen inte skulle ske oberoende i förhållande till olika aktörer har Toivo Heinsoo dock bestämt sig för att lämna cancerkommissionen, säger Victor Harju, pressekreterare hos sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Utredningen ska vara klar senast den 1 december 2018.

Relaterat material
Kostnader för läkemedel ses över

Kommentarer

Jag är ingen robot:   5 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler