Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Förlossningen på Skånes universitetssjukhus.

Förlossningen på Skånes universitetssjukhus. Bild: Roger Lundholm

Sjuksköterskor missnöjda med centralt avtal

Det finns avgörande frågor som inte fått svar efter det nya avtalet mellan Vårdförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Det gäller inte minst i Skåne där många sjuksköterskor sagt upp sig.

Annons:

– Jag har inte träffat någon som är nöjd med avtalet. Det kommer bli strömavhopp från Vårdförbundet, säger Malmöbarnmorskan Camilla Mellander till Dagens Medicin.

”Ett skämt!”, skriver en person på Vårdförbundets Facebooksida. ”Vad händer om man har beredskap? Ingenting”, skriver en annan.

Några är dock positiva. Andra mer undrande. Avtalet öppnar för lokala överenskommelser, vilket är avgörande för situationen i Skåne där många sjuksköterskor har sagt upp sig.

– Allt beror på hur arbetsgivaren gör. De kan göra något bra av det, men de kan också skjuta sig själva i foten, säger Helena Melldén, neonatalsjuksköterska på Helsingborgs lasarett.

I Helsingborg sade 30-talet sjuksköterskor på neonatalavdelningen, barnavdelningen och barnakuten upp sig under hösten. Kravet var en arbetstidsförkortning där de skulle kunna tillgodoräkna sig mer tid för nattarbete. Senare tog de flesta neonatalsjuksköterskorna tillbaka sina uppsägningar, dock med förbehållet att det kan vara tillfälligt.

Arbetstider var också orsaken till massuppsägningen bland nattbarnmorskor i Malmö i oktober. De menar att de begärt samma sak som deras kollegor på andra sjukhus förhandlat till sig lokalt, men att regionen då har sagt nej och hänvisat till förhandlingarna om det centrala avtalet.

Framförallt handlar det om krav på mer återhämtning för de som skiftar mellan natt- och dagarbete.

– Avtalet är bättre för dem som jobbar enbart natt än de som jobbar blandat. Men forskning visar att det sliter mer att jobba treskift än att bara jobba natt. Så var ligger logiken? undrar barnmorskan Camilla Mellander.

Det centrala avtalet mellan Vårdförbundet och SKL lämnar dock mycket öppet för lokala förhandlingar. I Skåne kommer SKL och Vårdförbundet att sätta sig vid förhandlingsbordet veckan innan jul.

– Det går inte att vänta till avtalet formellt ska vara infört i april nästa år, säger Gösta Rehnström, förhandlingschef i Region Skåne.

Innan dess vill han inte spekulera i om Region Skåne kommer att gå sjuksköterskorna till mötes.

– Nu är det fackliga överenskommelser som gäller och vi kan inte uttala oss innan dess.

Vårdförbundet i Skåne förstår medlemmarnas kritik, men menar att den centrala huvudöverenkommelsen är bra.

– Det finns alltid medlemmar med höga förväntingar. Men avtalet utgör golvet, och vi har möjlighet att teckna bättra avtal lokalt, säger Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne.

– Det är ett golv, inte ett tak.

Relaterat material

Kommentarer

  • Lex Kaj 2016-12-02 17:05:09

    "Osmakligt skylla på facket" hävdade Mats Runsten, Vårdförbundets ordförande Skåne. Ja följt utveckling Vårdförbundet som medlem sedan 1990 och tid innan framfärdar envetet: 1. Vårdförbundet återinförde treskiftspass utan tidsbegränsning eller ekonomiska eftergifter för arbetsgivaren detta genomförs för tid av stor sjuksköterskebrist-någon som förstår logik? 2. Avtal och löner: "fri lönesättning" sjuksköterskekår lämnas ständigt i käftarna på arbetsgivaren istället krav höjda ingångslöner och allmänna påslag hela yrkeskår som Kommunal framgångsrikt drivit för Undersköterskor. Att Vårdförbundet suttit i knä`t på Arbetsgivaren och SKL allvarliga och avgörande arbetsmiljöfrågor för sjuksköterskekår är sant! Är utan tvekan vårdens största visselblåsare i modern tid patientsäkerhet/arbetsmiljö frågor vigt mitt liv åt. Allt bör klarna för samtliga när Folkhälsomyndighet lagt sitt förslag feb/mars 2017. Sineva Ribeiro sämsta ordförande i modern tid/Låt stå tack!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin – här finns det digitalt

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier