Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

 • Annonsera
 • Prenumerera
 • Kontakt
 • E-tidning
 • Lediga jobb
 • Logga in

Bild: Thinkstock

Tung drog ska prövas mot svårt stresstillstånd

Substansen MDMA, mer känd som festdrogen ecstasy, ska prövas mot posttraumatiskt stressyndrom som till exempel kan uppstå efter krigsupplevelser.

Annons:

År 1912 lämnade det tyska läkemedelsföretaget Merck KGaA in ett patent på substansen MDMA som hade prövats på ett sjukhus i Berlin. Syftet var att ta fram ett läkemedel för att öka blodets koagulationsförmåga. Men företaget lade ner utvecklingen. Under 1970- och 80-talen började substansen i stället att användas som en festdrog och den blev snart klassad som illegal.

Nu ska MDMA för första gången testas i en större studie, rapporterar flera amerikanska medier. Den här gången ska läkemedlet prövas mot posttraumatiskt stressyndrom som kan drabba personer som har upplevt krig, övergrepp eller andra traumatiserande våldshandlingar eller händelser.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har den här veckan godkänt att en fas 3-prövning med MDMA initieras. Minst 230 deltagare ska ingå i studien.

Svenska experter betonar att det är långt kvar tills ett läkemedel med substansen kan tänkas börja användas kliniskt.

– Än så länge är underlaget tunt och det kommer att dröja innan det här kan bli aktuellt för hälso- och sjukvården, säger Filip Arnberg, programdirektör för Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri i Uppsala, till Dagens Medicin.

Enligt bland annat New York Times kan ett läkemedel med MDMA vara godkänt år 2021.

I dag behandlas personer som drabbas av posttraumatisk stress ofta med kognitiv beteendeterapi. Hans Peter Söndergard, psykiater vid Kris- och traumacentrum på Södermalm i Stockholm, framhåller att det i många fall har god effekt.

– Ungefär hälften av patienterna blir hjälpta. Det är de mer komplicerade fallen som vi behöver mer effektiv behandling för, säger han till Dagens Medicin.

Personer med posttraumatisk stress får ofta också farmakologisk behandling mot ångest och depression.

– De läkemedel som används i dag vid det här tillståndet har en ganska måttlig effekt. Så visst skulle det behövas fler alternativ, säger Filip Arnberg.

Kommentarer

 • ssk 2016-12-07 20:47:37

  Finns annars psykologer för traumatiserade människors behov. Det ör hög tid att någon tar kontroll över läkarnas experimentlusta och industrins rovjakt på psykiatrins patienter. Dagens psykiatri fungerar som en stor forskningsfarm men man testar inte djur utan på människor. Värst drabbade är rättspsykiatrins patienter. Ingen i samhället skyddar patienterna från läkarkårens övergrepp. Alla vet att den som larmar kan råka riktigt illa ut.

 • Lex Kaj 2016-12-02 18:15:16

  PTSD miljögenererat problem? 100% somatiskt inriktad och vet ej vilken specialitet nedan "snillen" företräder? Vad jag däremot vet efter lyssnat antal anhöriga livsberättelser över patientdödsfall som psykiatrin vållat så är psykiatrin vita läkarelit betydligt sjukare än vad jag och svenska krigsveteraner är eller sörjande, traumatiserade anhöriga från dödsfall psykiatrin vållat och lämnat vind för våg. Är anmärkningsvärt hur delar läkarelit ständigt sätter sig över mänskligt lidande där psykiatrin är betydligt sjukare än någon annan somatisk vårdinrättning! Är väl därför ingen vettig läkare vill göra "karriär" inom psykiatrin...

 • Haqvin 2016-12-02 16:42:28

  ...och jag ställer mig åter frågan, DL: Varför förfalla till kemisk behandling av ett miljögenererat problem? Varför ständigt förfalla till detta, i alla sammanhang?

 • DL 2016-12-02 16:28:08

  @ Haqvin. Det kan fungera rätt bra med små doser MDMA. Ges hjärnan tid för återhämtning så är risken för skada på serotoninreceptorer minimal. Syra (LSD) har redan terapeutisk plats i USA. Just LSD är i sig fysiskt tämligen säkert. Problemet är kids som tar drogen och får panikångest över att bli jagad av gigantiska spindlar, men allt är dosrelaterat.

 • Haqvin 2016-12-02 13:49:47

  Varför, över huvud taget, denna ständiga förkärlek för droger?

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Nyheter från startsidan

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Senaste numret av Dagens Medicin

Sök i vår databas!

Nyhetsbrev

Vill du ta del av våra nyhetsbrev?

Klicka här!

Våra seminarier