Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • Tipsa oss!
  • Lediga jobb
  • Logga in

Johan Fredriksson, vd på Praktikertjänst.

Johan Fredriksson, vd på Praktikertjänst.

Praktikertjänsts vd tvingas bort

NY VERSION Praktikertjänsts vd Johan Fredriksson sägs upp på grund av oenigheter med styrelsen, meddelar vårdbolaget.

Annons:

Styrelsen är inte överens med Johan Fredriksson om hur snabbt genomförandet av företagets strategiplan ska gå, enligt styrelseordförande Urban Englund. Men de är nöjda med hans arbete hittills.

– Vi har ju tillsammans med Johan jobbat fram en strategiplan för hur vi ska gå framåt. Det har han gjort på ett förtjänstfullt sätt men vi har en lite annan syn på i vilken takt vi ska gå fram. Styrelsen känner ett behov av att sakta ner processen så att vi har ordentlig ordning på de aktiviteter vi jobbar med, säger han till Dagens Medicin.

Vilka aktiviteter, till exempel?

– Det kan gälla förvärvsagenda och uppstart och nya affärer.

Nu går Erik Strand in som vd. Han har varit verksam i bolaget sedan 2013 som bland annat styrelseledamot och affärsområdeschef. Han är i dag styrelseordförande i Samhall och Svenska Spel.

– Erik Strand har jobbat länge i bolaget på olika positioner och har en relation till många i personalen och har träffat våra ägare. Vi bedömer att han kommer göra det jättebra, han får ta saker och ting i ett lite lugnare tempo, säger Urban Englund.

Dessutom har en roll som vice vd inrättats, en tjänst som finansdirektör Carina Olson har tillsatts på.

– CFO går in som vice vd för att stärka upp ledarskapet. Vi måste ju komma tillbaka till att detta är ett produktionskooperativ som ägs av tandläkare och läkare, och vi måste se till att förvalta deras medel på bästa sätt.

Har det varit missnöje från deras håll med Johan Fredriksson?

– Absolut inte. Han har gjort ett jättebra jobb och det ska ingen ta ifrån honom.

När Dagens Medicin når Johan Fredriksson säger han att beskedet kom som en överraskning för honom under måndagsmorgonen. 

– Jag kan bara spekulera eftersom jag inte har fått någon förklaring. Men jag är en person som vill jobba i ett väldigt högt tempo. Det går snabbt på sjukvårdsområdet och då är det viktigt att vara snabb, säger Johan Fredriksson.

Han säger sig vara nöjd med vad han har uträttat under sin tid i bolaget och lyfter fram strategi- och organisationsarbetet som det han är mest nöjd med. 

– Det har varit en fantastisk tid då jag har fått vara med och hjälpa Praktikertjänst vidare, säger Johan Fredriksson. 

Vad han ska göra härnäst har han ingen aning om. 

– Jag får väl bida min tid. Jag har sex månaders uppsägningstid då jag inte ska jobba i Praktikertjänst, säger Johan Fredriksson. 

Johan Fredriksson har varit på Praktikertjänst sedan 2014, och Urban Englund understryker i pressmeddelandet att han sedan dess bland annat har förstärkt affärsmässigheten och fått bolaget att ”arbeta i en gemensam riktning”.

Praktikertjänst driver ett 80-tal vårdcentraler, 900 tandvårdsmottagningar och 50 tandtekniska laboratorier. Totalt har de över 9 000 medarbetare och en omsättning på runt 10 miljarder kronor, enligt egna uppgifter.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler