Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Frossandet över jul och nyår kan lämna spår för en längre tid, enligt ny forskning.

Frossandet över jul och nyår kan lämna spår för en längre tid, enligt ny forskning. Bild: Thinkstock

Forskare: Extra julkilon kan hänga med länge

Frossa inte för mycket i mellandagarna. Hälften av viktökningen som du drar på dig under jul och nyår kan sitta kvar en längre tid in i 2017, enligt forskning i New England Journal of Medicine.

Annons:

Extravikten hänger sannolikt med i flera månader efter högtiderna, skriver forskare från bland annat Finland och USA i tidskriften. Fynden baseras på en studie av nästan 3 000 vuxna personer som följdes mellan augusti 2012 och juli 2013.

Tio dagar efter juldagen hade deras vikt ökat, jämfört med tio dagar innan. I exempelvis Tyskland hade deltagarna lagt på sig nästan ett kilo i snitt mellan juldagen och nyårsafton. När forskarna gjorde en uppföljning den efterkommande sommaren hade deltagarna endast förlorat runt hälften av övervikten.

Och även i Sverige frossas det en hel del över jul och nyår. Enligt en tidigare Sifo-undersökning går en majoritet av svenskarna upp ungefär två kilo under julhelgen. Det ger sammantaget en nationell viktökning på närmare fem miljoner kilo.

Forskarna skriver att sjukvården borde råda patienter till en bättre självkontroll. Det kan vara klokt att varna för en eventuell viktökning redan innan högtiderna, menar de och påpekar att ju mindre patienten lägger på sig desto mindre behöver denne oroa sig för att förlora extravikten.

Deltagarna var i genomsnitt 42 år gamla och majoriteten var män. De kom från Tyskland, USA och Japan.

Läs mer:

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler