Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Det är så kallade exomer som har analyserats, regioner av genomet som kodar för proteiner.

Det är så kallade exomer som har analyserats, regioner av genomet som kodar för proteiner. Bild: Thinkstock

Livshotande mutationer avslöjas i jätteanalys

Det ser ut som att fler bär på mutationer som kan orsaka svåra sjukdomar än vad man tidigare har trott, enligt en av de hittills största analyserna som publicerats i Science. 

Annons:

Det rör sig om två studier som baseras på geninformation från nästan 51 000 personer i USA. Bakom analysen står amerikanska forskare som föreslår att 1 av 256 personer saknar behandling fast de bär på genvarianter som exempelvis kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom.   

Det är så kallade exomer, delar av genomet som kodar för proteiner, som har analyserats. Denna information har sedan matchats med deltagarnas journaler och samlats i en databas.

Enligt resultat från den ena studien bar 3,5 procent av deltagarna på mutationer i 76 gener med kända kopplingar till olika sjukdomar, exempelvis bröstcancer och stroke. Det är en högre mutationsfrekvens än vad tidigare forskningsresultat antytt, menar forskarna. 

I den andra studien har man använt samma databas för att undersöka tre särskilda gener som kopplas till familjär hyperkolesterolemi. Det är en sjukdom som leder till onormalt höga nivåer av LDL-kolesterol, vilket kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke redan i tidig ålder.  

Forskarna fann att 229 personer med mutationer i dessa gener hade en högre risk för kranskärlssjukdom. Men endast 58 procent stod på en kolesterolsänkande behandling i form av statiner – och knappt hälften av dessa patienter hade i sin tur en lämplig dos.

Fynden visar hur värdefullt det är med storskaliga genanalyser i kombination med sjukvårdsdata, menar forskarna. De skriver också att deltagarna informerades om resultaten eftersom många av sjukdomarna är livshotande.

Patienterna hade lämnat blodprov och DNA-prov. Nyligen rekryterades ytterligare 75 000 personer som ska analyseras i framtida studier.

Läs mer i abstract:

Relaterat material
Nu finns den första svenska genkartan
Djupdykning avslöjar miljontals nya genetiska varianter

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 4 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler