Den här sajten är bara till för dig som arbetar i hälso- och sjukvården.

  • Annonsera
  • Prenumerera
  • Kontakt
  • E-tidning
  • Lediga jobb
  • Logga in

Bild: Thinkstock

Journaler via nätet nära miljonvallen

Mer än dubbelt så många personer har läst sina journaler via nätet i år jämfört med förra året. 

Annons:

För ett år sedan var det cirka 400 000 personer som loggat in för att läsa sina journaler via nätet. I dag har mer än 900 000 personer använt sig av den möjligheten, visar siffror som Dagens Medicin har tagit del av från det landstingsägda bolaget Inera.

Ökningen har drivits av att fler landsting som erbjuder journal över nätet har tillkommit under året, men också i de landsting som tillhandahållit tjänsten länge sker en kraftig ökning.

– I dag görs nästan 3 500 inloggningar varje vardag, vilket nästan är en fördubbling jämfört med samma tid förra året, säger Monika Kraft, programchef, Region Skåne, till Dagens Medicin.

Tjänsten Journalen förvaltas och utvecklas av företaget Inera som ägs gemensamt av regionerna och landstingen i Sverige. Journalen finns i nästan samtliga landsting och regioner. Sist ut är Stockholm/Gotland, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland som alla tre är på väg att ansluta sig till Journalen under det närmaste halvåret.

Källa: Inera/Dagens Medicin

Hon påpekar att ett skäl till ökningen i Skåne är att psykiatrin nu också ingår i Journalen där. Journalen är namnet på den e-tjänst som Inera tillhandahåller för att landsting och regioner ska kunna erbjuda patienter åtkomst till sina journaler via webben.

Uppsala var det landsting som var allra först med att införa tjänsten. Där har det skett en ökning det senaste året från cirka 1 000 inloggningar per dag till cirka 1 600 inloggningar per dag.

– Det har växt mycket. Jag tror att ungefär var tredje patient här någon gång har loggat in på sina nätjournaler, säger Annemieke Ålenius, chef för EPJ-förvaltningen i Uppsala, som har hand om de elektroniska journalerna i länet.

När tillgång till patientjournaler via nätet först introducerades var många läkare kritiska. Bland annat fanns en rädsla för missförstånd. Enligt Annemieke Ålenius är det mycket mer accepterat i dag.

– Från början var en del läkare oroliga att patienterna inte hade tillräckligt kunskap för att förstå journaler och att de skulle tolka fel. Men man har sett att det fungerar bra. Patienten måste aktivt godkänna att ta del av icke-vidimerade svar före användning av e-tjänsten, säger hon.

Hur ser ni på säkerhetsrisker som dataintrång?

– Patienten går in via 1177 och ska legitimera sig med bank-id. Först när patienten har gjort det anropas journalen, så den ligger inte på nätet och det finns ingen information i molnet. Tjänsten är lika säker som vår journaldatabas är.

Tanken var att samtliga landsting och regioner skulle ha anslutit sig till Journalen 2016, men några har blivit försenade. De landsting som ännu inte infört tjänsten planerar att göra det.

Kommentarer

Jag är ingen robot:   4 + 7 =   (ange summan i fältet)
Jag godkänner för artikelkommentarer Dagens Medicins regler